Dr. Hüseyin Örs, konu ile ilgili verdiği Meclis Araştırma önergesinde şu görüşlere yer verdi: "Çevresindeki fayların üreteceği depremlerinden etkilenme ihtimali yüksek olan Rize İlinde özellikle 1960'lı yılların ortalarında başlayan yaklaşık 350.000 metre karelik bir alanın doldurulmasıyla oluşturulmuş yerleşim alanındaki binalar ve insanlar en fazla etkilenme ve hasar görme riskine sahip olduğu ise tartışılmaz bir gerçektir. Bu dolgu alanı eski teknoloji ve yeterli mühendislik hizmeti almadan tamamen hafriyat döküm alanı kapsamında oluşturulmuş bir sahadır. O günün şartlarında yapılan dolgu çalışmalarında iri bloklu kayalar arasına kum, balcık, kil ve hafriyat malzemeleri kullanılmıştır."

Dr. Hüseyin Örs, TBMM'ye verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde "Uzmanlarca deniz dolgusunda deniz kumu kullanılarak ve basit mühendislik kurallarına bile uyulmadan yapılan bu alandaki binaların temellerinde korozyon dolayısıyla büyük ölçüde bozulmalar olduğu ve Rize şehir merkezi için büyük bir risk oluştuğu iddia edilmektedir." dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, araştırma önergesinde; konunun önemine dikkat çekerek; Bölgede zemin etüt raporlarının yönetmeliklerde belirlenen standartlara uygun yapılıp yapılmadığının denetlenmesi, yerleşime uygun yer seçimlerinin bilimsel normlara dayalı olarak yapılmasının sağlanması, dolgu alanları gibi belirlenen tehlikeli alanların imara açılmaması, imar planlarına altlık teşkil edecek jeolojik-jeofizik-jeoteknik etütler yapılmadan ve yerleşime uygunluk durumları belirlenmeden yeni yerleşim yerleri oluşturulmaması, dolgu alanı üzerinde kurulu mevcut binalarda ciddi riskler olduğu iddialarının araştırılması, gerekirse bölge için kentsel dönüşüm programının başlatılması maksadıyla ilgili önlemlerin alınması ve gerekli çalışmaların ivedilikle yapılmasını istedi.

Editör: TE Bilisim