Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Ekim ayında Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.213,16 TL, yoksulluk sınırı ise 6.159,6 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Ekim ayında Eylül ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 3,66'lık bir artış yaşandı. Ekim ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 30,47 artışla domates, yüzde 27,05 artışla üzüm, yüzde 20,31 artışla kavun, yüzde 19,18 artışla kuru üzüm; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 29,14 azalışla limon, yüzde 19,38 azalışla salatalık, yüzde 14,01 azalışla muz madde fiyatlarında yaşandı.

Aydınlanma madde fiyatında ise Ekim ayında Eylül ayına göre değişim yüzde 8,99'luk bir artış olarak gözlemlendi.

Eğitim Ve Ulaşım Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,74'lük bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Eylül ayına göre değişimin yüzde 10,31 artışla fotoğraf makinesi, yüzde 9,2 artışla futbol topu madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 26,65 azalışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 18,18 azalışla yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 1,71'lik bir artış olduğu belirlendi. Eylül ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 16,03 artışla kargo gönderme ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Eylül ayına göre yüzde 12,43 azalışla uçak bileti ücreti fiyatında düşüş gözlemlendi.

Ekim ayında Eylül ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 2,53'lük bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 9,35 artışla derece madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 7,62'lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Eylül ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 18,96 artışla sabun, yüzde 12,09 artışla tuvalet ve güzellik sabunu madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Eylül ayına göre herhangi bir düşüş gözlemlenmedi.

Haberleşme ve Giyim Fiyatlarında Da Artış Yaşandı

Ekim ayında Eylül ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 14,69'luk bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Eylül ayına göre en göze çarpan değişim yüzde 41,21 artışla çocuk anorak tipi kaban, yüzde 40,64 artışla kadın kazağı, yüzde 40,29 artışla erkek yünlü kaban madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Eylül ayına göre herhangi bir düşüş gözlemlenmedi.

Ekim ayında Eylül ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,90'lık bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Eylül ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 8,89 artışla cep telefonu görüşme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Ekim ayında Eylül ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 4,99'luk bir artış gözlenirken; Ekim ayında Eylül ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,77'lik bir artış oldu.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 3,99'luk bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Eylül ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 7,86 artışla badana ve boya malzemeleri madde fiyatlarında olduğu gözlendi

Editör: TE Bilisim