YÖK tarafından yükseköğretim tarihinde ilk kez kurgulanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında yeni seçilen ve aralarında Üniversitemizin de yer aldığı 5 üniversite Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ tarafından YÖK Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda açıklandı.


Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci AĞBAL, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış YENİÇERİ, proje kapsamında aralarında Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN'ın da olduğu yeni seçilen üniversitelerin rektörleri ile bu üniversitelerin bulundukları ilin valilerini temsilen Siirt Valisi Ali Fuat ATİK'in yanı sıra proje kapsamında ilk seçilen üniversitelerin rektörleri katıldı.


Toplantının açılışında bir konuşma yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi'nin, 2015 yılının Haziran ayında YÖK tarafından başlatıldığını ve o zaman mevcut olan Kalkınma Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlık ve kurumlar ile işbirliğine gittiklerini hatırlatarak başladı.


Söz konusu projenin "bir birlikte çalışma projesi" olduğunun altını çizen YÖK Başkanı Prof. Dr. SARAÇ, bu çalışmaların sadece ekonomik faktörler üzerinden olmadığını, Cumhurbaşkanlığının hükümet politikaları, bölgesel ve yerel örgütler, kamunun sağladığı danışmanlık hizmetleri, bölgenin büyüme dinamiklerinin desteklenmesi, kamu finansal desteği gibi diğer birçok faktörün göz önüne alınarak yürütüldüğünü söyledi.


Üniversitelerin giderek artan bir şekilde bölgesel ve ulusal ekonomiler için önemli bir üretim faktörü haline geldiğini ve bilgi üreten kuruluşlar olarak kalkınma hamlelerinde temel rol oynadığını ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. SARAÇ, bu projeye başından beri büyük destek veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'a ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olan Sayın Naci AĞBAL'a teşekkürlerini sunarak ihtisaslaşacak yeni beş üniversiteyi açıkladı.


Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M.A Yekta SARAÇ, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin "çay", Aksaray Üniversitesinin "spor ve sağlık", Kastamonu Üniversitesinin "ormancılık ve tabiat turizmi", Muş Alparslan Üniversitesinin "hayvancılık", Siirt Üniversitesinin "tarım ve hayvancılık" alanlarında ihtisaslaşacak üniversiteler olarak belirlendiğini bildirdi.


Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci AĞBAL ise, proje sayesinde önceden belirlenen 5 üniversite ile yeni belirlenen 5 üniversitenin bulundukları illerin sosyo-ekonomik gelişmesine, kalkınmasına önemli katkılar vereceğini belirtti.


Açılış konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN ile birlikte projeye yeni seçilen üniversitelerin rektörleri memnuniyetlerini ve proje ile ilgili görüşlerini ifade eden konuşmalar yaptılar.

Editör: TE Bilisim