Konferans öncesi, Prof. Dr. Çağrı ERHAN Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN'ı makamında ziyaret ederek bir süre sohbet ettiler.

Makam ziyaretinin ardından ERHAN, İİBF Konferans Salonu'nda "Uluslararası Dengeler ve Türk Dış Politikası" konulu konferansını gerçekleştirdi.

Konuşmasına iç ve dış siyasetin birbirini etkilediğini söyleyerek başlayan ERHAN, "Periyodik faktörler, her dönem kendi dinamiğini oluşturan faktörlerdir. Her dönemin kendine has küresel, bölgesel ve iç siyasi birtakım dinamikleri vardır. Türk dış politikasını oluşturan dört temel unsur vardır. Bunlar, coğrafya, tarih, nüfus ve esas milli siyasi hedef yani çağdaşlaşma. Türkiye, coğrafi olarak önemli bir kesişme noktası üzerinde bulunduğundan yüzyıllar boyunca dış politikamız buna bağlı olarak gelişmiştir." dedi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ve tarihi nedeniyle önemli bir misyonu da üstlendiğini dile getiren ERHAN, Avrupa, Kafkasya ve Orta Doğu'da zulüm gören tüm Türklerin tek sığınak olarak gördükleri Türkiye'ye akın ettiklerini, bu misyonun hala devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin bugün daha milli bir dış politika izlediğini, diğer ülkelerle ilişkilerinde kendi dinamiklerini ön plana koyarak hareket ettiğini söyleyen ERHAN, Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze Türk dış politikasını çeşitli dönemlere ayırmanın mümkün olabileceğini ifade etti ve bu dönemlere değindi.

Dış politikada tam bağımsızlık düşüncesinden hareketle yola çıkan Türkiye'nin, kendi savunma sistemlerini oluşturmaya başladığını belirten ERHAN, "Türkiye'nin ekonomik ve askeri bağımsızlık için attığı her adımdan sonra önüne çeşitli engeller konmuştur. Birçok gelişmenin önü kesilmiştir. Ancak şu an Türkiye, ekonomik açıdan da büyük bir mesafe kat etmiş durumdadır." diyerek sözlerini tamamladı.

Soru cevap bölümü ile sona eren programda, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN tarafından günün anısına Prof. Dr. Çağrı ERHAN'a Üniversitemiz şilti takdim edildi.

Konferansın ardından Prof. Dr. Çağrı ERHAN, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN ile birlikte Üniversitemiz Su Ürünleri Müzesi ve Sahil Dolgu Alanı'nı ziyaret etti.

Programa, Rize Belediye Başkanı Reşat KASAP, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal SEKÜCÜ, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali BİLGİN ile Prof. Dr. Adnan YILMAZ, Üniversitemiz Genel Sekreteri Adnan ER, dekanlar, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

Editör: TE Bilisim