Osmanlı döneminde yapılan nüfus sayımına göre Rize'de yaşayan nüfusun büyük bölümü sahilden yukarıda yer alan mahallelerde yaşıyordu.

O dönem Trabzon eyaletine bağlı bir kaza olan Rize'de ilk nüfus sayım tarihi olan 1835 yılında yapılan nüfus sayımı rakamları Osmanlı Rize Müslim Nüfus Defteri'ne kaydedilmişti.  O dönem sayımın hedeflerine uygun olarak sadece erkek nüfus kaydedildi. Kayıtlara göre o tarihte ilçeler hariç Rize'de 2075 erkek yaşıyordu..

Tarihçilerin araştırmasına göre olağanüstü durum olmadıkça o tarihlerde kadın nüfusu ile erkek nüfusu birbirine yakındı. Bu durum göz önüne alındığında 1835 yılında toplam nüfusun 4.150 kişi olduğu söylenmektedir.

O tarihlerde yaşam koşulları üst mahallelerde daha uygun olduğu için Rizeliler üst mahallelerde yaşamayı tercih ettiği görünüyor. Erkek nüfus kayıtlarına göre mahalleler arasında en fazla nüfus 317  kişi ile eski adıyla Humrik mea Ramanoz yani Hamzabey mahallesinde yaşıyormuş. İkinci sırada 204 kişi ile Pindoz yani Değirmendere yer alıyor. Üçüncü en kalabalık mahalle ise 176 kişi ile Diğer Haldoz yani Portakallık mahallesi idi.Her mahallede bir o kadar da kadın yaşamaktaydı.
İşte 1835 tarihinde kayıtlarda yer alan  Rize mahallelerinde yaşayan erkek nufüsu.

Rize’de Arıza Yapan Vincin Sepetinde Mahsur Kalan İşçileri İtfaiye Kurtardı Rize’de Arıza Yapan Vincin Sepetinde Mahsur Kalan İşçileri İtfaiye Kurtardı

Ekmekçiler Mahallesi 105 kişi, Tophane Mahallesi 55 kişi, Balsu mahallesi 42 kişi, Portakallık mahallesi 176 kişi, Halatçılar mahallesi 41 kişi, Çamlıbel mahallesi 93 kişi, Bağdatlı mahallesi 94 kişi, Bıldırcın mahallesi 85 kişi, Hamzabey mahallesi 317 kişi, Paşakuyu mahallesi 65 kişi, Gülbahar mahallesi 140 kişi, Küçükköy mahallesi 31 kişi, Müftü mahallesi 157 kişi, Pehlivan mahallesi 101 kişi, Değirmendere mahallesi 204 kişi, Yağlıtaş mahallesi 129 kişi, Çorapçılar mahallesi 45 kişi, Yeniköy mahallesi 99 kişi olarak kayıtlarda yer alıyordu.

Editör: Çiğdem HACIFAZLIOĞLU