Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan Rize şehrini ziyaret etmek için pek çok sebep sıralanabilir. Son yıllarda şehrin yöresel mimarisini yansıtan ahşap evler ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, yeşil örtü içinde beton yapılara teslim olan köy ve yaylaların aksine, kendine özgü mimarisiyle Türkiye’de eşi benzeri olmayan ahşap Rize evleri tüm kültürel zenginliğiyle zamana meydan okuyor.
Çoğu 150-200 yıllık olan bazıları da 500 yıllık geçmişe sahip olan ahşap evler, iyi korunduğu zaman beton evlere göre daha uzun süre dayanıyor.En kaliteli beton evin ömrü 150 yılken su almadığı sürece ahşap evler bin yıla kadar dayanabiliyor.
Ahşap evlerin yapı malzemeleri ise doğal olmasından dolayı sağlık açısından da avantaj sağlıyor. Tamamı doğadan elde edilen ahşap ve taş malzemeden oluşan bu evler kestane, meşe, ceviz, karaağaç ve çam gibi sert doğa koşullarına dayanıklı ağaçlar ve dere yataklarından temin edilen taşlar kullanılarak yapılıyor. Sonradan ekleme yapılmadıysa bu evlerde ahşabı birleştirmek için demir çivi yerine ahşap çivi kullanılmış. Havayı temizleyebilen tek yapı malzemesi olarak bilinen ahşap evler geçme sistemi ile inşa edildiği için tahtalar arasından evin sürekli hava alması sağlanıyor.
Zemininde bölgeye ait yontu taş malzeme kullanılan ahşap evler, zemin üzerinde birbirine geçme yöntemiyle yükseliyor. Kolon olarak yine sert malzeme ağaç kullanılıyor. Evler yüksek nemden dolayı daha çok Güney’ e bakacak şekilde konumlandırılıyor.
Son yıllarda koruma altına alınmış köylerin olduğu ahşap evlerin birçoğu yaz aylarında sahiplerince kullanılıyor, kışın tamamen kapalı bulunuyor.