Haber: Arzu ERBAŞ
Türkiye’de planlanan 2 nükleer santralden birisi olan ve uzun süredir yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santralinde sona yaklaşıldı.
İlk Nükleer Yakıt Bekleniyor.
İnşaat aşamaları neredeyse tamamlanan Akkuyu Nükleer Santralinin 1. Redaktörü için beklenen ilk nükleer yakıtın 27 Nisan’da Türkiye de olacağı bildirildi.
Türkiye’nin Yüzde 10 Elektrik İhtiyacını Karşılayacak.
27 Nisan’da Türkiye de olacağı bildirilen ilk nükleer yakıtın yerleştirilmesinin ardından kalan üç ünitenin de devreye alınması ile santral tek başına Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabilecek.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali Gecikmiş Bir Projedir.
İl olarak 1970’li yıllara da lisans çalışmalarına başlanan ve 1760’da lisans çıkartılan bölgede gerçekleştirilen Akkuyu Nükleer Santral projesi yıllar sonra tamamlanabiliyor. Avrupa ve yanı başımızdaki komşu ülkelere bakıldığında Akkuyu Nükleer Santrali Türkiye için çok geç kalınmış bir proje.
9 Büyüklüğündeki Depreme Dayanıklı.
Nükleer santral için güvenlik ve depremsellikle ilgili belirtilen endişeler olsa da yetkililer tarafından, projenin 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı şekilde yapıldığı ve bölgedeki haritaya bakıldığında bir fay hattının mevcut olmadığı belirtiliyor. Ayrıca Akkuyu Nükleer Santrali, uluslararası denetimlere de açık bulunuyor.
Sıradaki Proje Sinop!
Akkuyu Nükleer Santralinde son aşamaya gelinmesinin ardından Sinop için de çalışmalara hız verildi.
Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmede bu yıl içerisinde ilk görüşmelerin tamamlanması ve 2-3 yıl içerisinde ilk kazmanın vurulması bekleniyor.
Dünyadaki nükleer projelerin durumu nedir?
Dünyada nükleer santrallerde üretilen elektrik, dünya elektrik arzının yaklaşık yüzde 10'una denk geliyor.
2022 sonu itibarıyla 32 ülkede 441 nükleer reaktör işletme halinde ve 17 ülkede ise 53 adet nükleer reaktörün inşası şuanda devam ediyor.
Gelişmiş ülkeler elektrik ihtiyacını nükleerden sağlıyor!
Fransa elektrik talebinin yüzde 73'ünü nükleerden sağlıyor.
İsveç yüzde 30'unu sağlıyor.
Belçika yüzde 40'ını,
Avrupa Birliği'nde ortalama yüzde 26.
Güney Kore yüzde 30,
ABD yüzde 20'sini nükleer enerjiden sağlıyor.