Makina Mühendisleri Odası Rize Temsilciliği Başkanı Orhan Başdemirci "Araçlardaki ekstra ilaveler yangın riskini artırıyor" dedi.
Araçlara fabrika çıkış sonrasında standart aksamının dışında eklenen elektronik düzeneklerin kısa devreye yol açabileceğini, bunun da yangına neden olacağını kaydeden Başdemirci "Sonradan takılan modüller profesyonel eller tarafından yapılması halinde risk çok azalıyor ancak gelişi güzel eklenen donanımlar yangın riskini oldukça artırıyor"dedi.
Araçların fabrikalarda tüm risk analizleri yapılarak teknik donanımlarının yapıldığını,sonradan eklemelerin özellikle elektrik donanımına extra yük yüklediğini söyleyen Başdemirci "Öncelikle fabrikasyon arızalardan ötürü araç yanmaları çok düşük bir ihtimaldir. Araç ya çok eskidir, ya kazaya maruz kalmıştır. Bunlarda tamir edilerek risk önlenmeye çalışılabilir. Fakat araçlara sonradan dahil ettiğimiz kişisel zevk veya lüks donanımlar aracın elektronik donanımına ekstra yük getiriyor. Bugün araçlara ses sistemi, ışık sistemi, mesafe sinyalleri, kapı otomatları, takip sistemleri eklendiği gibi son yıllarda araçlarda gıda soğutucu, su ısıtıcısı ve hatta kahve makinası gibi ekipmanların eklendiğini görüyoruz. Bütün bunlar akü sistemine, elektronik sisteme, tesisat sistemine ağır geliyor. Daha net bir ifade ile kablo bağlantılarının güvenliksiz ve akımı karşılayamayacak kadar ince olması veya bu kabloların diğer tesisatlara temas etmesi, izolasyonların yeterli olmamasından dolayı erimesi ve de yetersiz kablonun izolasyon malzemelerini eritmesinden dolayı yangın riski çok artmaktadır" şeklinde konuştu.
Yolcu otobüslerinde konforu artırmak için son yıllarda yeni elektronik donanımlar yüklendiğini kaydeden Başdemirci" Günümüzdeki otobüsler, önceki yıllara kıyasla çok fazla sayıda kablo içermektedir. Ağırlık ve maliyeti azaltmak için, kablo kesitlerinin küçültülmesi veya öngörülemeyen aşırı yüklenme nedeniyle yangın riski oluşmaktadır. Bu nedenle otobüslere bu mevcut donanımların dışında ekstra ekleme yapılmamalıdır. Asıl konfor yolcunun hayatını riske atmamaktır."dedi.
Sürücüleri araçlarına ekstra tesisat planlaması yaparken araçlarını mutlaka yetkili servis veya profesyonel uzmanlara götürmeleri konusunda uyaran Başdemirci "Araçlarımızı düzenli kontrol etmeliyiz. Herhangi bir şüphe anında araç bakımını yaptırmalıyız. Özellikle uzun yola çıkarken aracımızda herhangi bir gevşek malzeme olup olmadığını kontrol etmeli, el ve gözle muayene yapmalıyız. En önemlisi özellikle yaz aylarında uzun yolculuklarımızı aralıklı yapmalı sık sık aracımızı gölgelik alanda dinlendirmeliyiz" ifadelerini kullandı.