"Çay Demledim" koşuşturmaya, strese,sıkıntıya küçük bir mola sesi olabilir. Uzmanlar sadece bu cümlenin bile insanı stresten uzaklaştırabileceğini söylüyor

Çay içmekten büyük keyif alırız. Araştırmalara göre çayın sadece tadı değil sesi de insana mutluluk veriyor. Araştırmalar "çay demledim" cümlesinin  mutluluk hormonlarını harekete geçirdiğini söylüyor.

Çay demledim cümlesi hem bir davet, hem bir dost sohbeti, hem dinlenmek için bir mola, hem barışma cümlesi hem de sevdiğiniz bir şeyi tadacağınız anlamlarına geliyor. Bu da insanı bir sürede olsa stresinden uzaklaştırarak mutlu ediyor.

MUTLULUK HORMONUNU YÜZDE 84 ARTIRIYOR

Araştırmalar, "Çay demledim" cümlesini duyan kişilerin yüzde 88.4'ünde mutluluk hormonlarında artış olduğunu söylüyor. Bu, çayın sadece bir içecek olmadığını, duygusal bir anlamı olduğunu da ispatlıyor.

Rize'de Tipi Nedeniyle Bazı Yapılarda Hasar Oluştu Rize'de Tipi Nedeniyle Bazı Yapılarda Hasar Oluştu

PSİKOLOJİK ETKİLERİ KANITLANDI

Çayın özellikle de yeşil çayın içeriğinde ki antioksidanlar nedeniyle insanların sağlığına olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Çay fiziksel etkilerin yanı sıra psikolojik sorunlara da fayda sağlıyor. Birçok kültürde çay, sakinlik ve topluluk hissi yaratma gücüne sahip ve bu özelliği insanların yalnızlık hissinden uzaklaştırıyor. Sıcak yudumlanan çay hem sakinleştiriyor hem de ferahlık hissi uyandırıyor.

KÜLTÜREL ETKİLEŞİMİ ARTIRIYOR

Çay ülkemizde genellikle kalabalık ortamda içiliyor. Ya bir davette, ya sahilde, ya misafirinize ikram ettiğinizde kahvaltı sofralarında gibi birden çok kişinin olduğu ortamlarda içiliyor. Birçok kültürde çay törenleri, insanları bir araya getiren önemli sosyal etkinlerden bir tanesi. Bu da toplumsal bağları kuvvetlendiriyor.

Editör: Çiğdem HACIFAZLIOĞLU