Haber: Oğuz BAL
Rizeli vatandaşlar 3 Mayıs Çarşamba günü saat 14.30’da kente gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaş çay fiyatını açıklamasını bekliyor. Çay fiyatını merakla bekleyen Rizeli Çay Üreticileri, için Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan açıklamada bulundu. Yapılan zamlar ile birlikte bu yıl yaş çay fiyatının da yüksek olması gerektiğini belirtti. Arslan bu yıl ki Yaş çay taban fiyatının ise 15 TL olarak açıklanması ile üreticilerin yüzlerini güldüreceğini ifade etti.
“Bu yıl ki beklentimiz enflasyon üzerinden 15 TL”
Yaş çay fiyatının 15 TL olması gerektiğini savunan Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, “Elbette ki Rize Ziraat odaları yaş çay fiyatı ile Cumhurbaşkanımızın gelmesi nedeniyle beklentileri vardır. İnşallah Cumhurbaşkanımız Rize Meydanında yaş çay fiyatını üreticilerin istediği refah düzeyini ortalama olarak karşıladığı bir fiyat açıklar. Yaş Çay taban fiyatında Rize Ziraat odaları ve Üretici birlikleri olarak bizlerde düşüncelerimizi kamuoyuyla daha önce paylaştık. 2022 yılında arpa, buğday gibi ürünlere yapılan zam oranı yüzde 263, Çeltik, pirinç ürünlerine yapılan zam yüzde 290, pancar ürününe yapılan zam yüzde 245, fındığa yapılan zam yüzde 100, Türkiye ortalaması yüzde 224 fakat 2022 yılında yaş çayımıza yüzde 73 oranında bir zam yapılmıştı. Üreticinin beklentisi 9 TL iken 6,70 oranında bir zam verilmişti. Bu yıl yine aynı enflasyon oranında yapılan maliyet ve gübre girdileri, tarım araç ve gereçleri pahalılık düzeylerine göre bu yıl ki beklentimiz enflasyon üzerinden 15 TL olarak taban birliktelikleri, Rize Ziraat odası başkanları, Karadeniz Bölgesi Çay bölgesi ziraat odası başkanları ve üretici birlikleri olarak paylaştık. 15 TL’yi Cumhurbaşkanımızın Rize Mitinginde açıklayacağını ümit ediyoruz. Şimdi desteklemeyi biz söylemiyoruz. Desteklemeyi Cumhurbaşkanımızın inisiyatifine kalmıştır. Enflasyona karşı bir erime göstermiştir. 300 kuruş gibi desteklemenin de yüzde 300 oranlarında arttırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
“Güzel bir sezon geçireceğiz”
Bu yıl ki yaş çay sezonunun güzel geçeceğini söyleyen Arslan, “Yaş çay sezonu içim hava şartları iyi gidiyor. Güzel bir sezon geçireceğiz. Geçen yıl iyi bir sezon geçirdik. Özel Sektör ve ÇAYKUR taban fiyatının altında alımlar olmadı. Fakat geçen yıl geçişler ile kuru çaya zam yapıldı. Taban fiyatının altında hasadımızı satmadık. Özel sektöre kredi kolaylıkları sağlandı. Bu kolaylıkların bu yılda sağlanacağını ümit ediyoruz. Geçen yıl ki gibi sorunsuz çayımızı satabileceğimiz bir sezon geçirmeyi diliyoruz. Bunun böyle olabilmesi içinde ilk olarak kuru çaya yumuşak geçişle zam yapılması lazım” şeklinde konuştu.
“2 dönüm arazisi olanla 20 dönüm arazisi olanı bir tutmamak lazım”
ÇAYKUR tarafından yapılan Budama ile ilgili konuşan Arslan, “Üreticiler olarak bazı gerçekleri söylemekte fayda var. Giresun, Ordu ve Rize’nin üst bölgelerinde ormanlık alanların sökülerek hızlıca çay tarım alanına dönüştürüldüğünü biliyoruz. Bu bir kota fazlalığı ortaya çıkarıyor. Buda günlük 9 bin ton olan çay işleme kapasitemizi zora sokuyor. Bu zora sokunca da özel sektör devreye çayımızı ucuz alarak giriyor. Kırma bu kilogramı fabrikaların işleme kapasitesini dengelemek için yapılıyor. Hiç budama yapmazsak ne olur olağanüstü bir yoğunluk olur. Çay günlük işleme kapasitesinin üzerinde olur. Bizi birtakım sıkıntılar bekleyebilir. Budama tartışılabilir. 7’ye 1 oranında hep aynı yeri budamak zorunda kalıyor. 2 dönüm arazisi olanla 20 dönüm arazisi olanı bir tutmamak lazım. 7’de 1 oranında 10’da bire çıkarılmasını Genel müdürlüğümüze söyledik. Budama çay işleme kotamızı dengede turan bir mekanizmaya oturan bir sistemdir. Gençleştirme, bakımdan sonra burada bir planlama yapıyoruz ÇAYKUR tahmini 10 Mayıs’ta yaş çay kampanyasını açacaktır” ifadelerini kullandı.