Ülkemizin çok büyük bir bölümü deprem gerçeği ile yüz yüze. Buna nispeten daha güvenli bildiğimiz Karadeniz bölgesi de eklendi. Bu demektir ki tüm Türkiye’de bu tehlike var!
Hayatımda ilk kez Erzurum’da meydana gelen depremin sesini derinden duymuştum. İkincisi Hemşin ilçemizde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki
Depremdi! Sarsıldık!
Ön değerlendirme raporunda “Deprem, 150 kilometrelik yarıçapa sahip alan içerisindeki Artvin, Bayburt, Trabzon ve Erzurum illerinde de etkili oldu.” Denildi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, 'Doğu Karadeniz'de deprem olmaz' algısının yanlış olduğuna dikkati çekti.
Yani Rize’den geçen yeni bir fayın varlığından söz ediliyordu. Bugüne kadar “ Rize’de deprem olmaz” savıyla yaşadık. Bundan sonra “ her an olabilir” düşüncesiyle yaşamımızı sürdüreceğiz.
Rize merkezdeki yapı stoku bir an önce ele alınmalı ve kentsel dönüşüm projeleri bir biri ardına hayata geçirilmelidir.
Eyvah para etmez. Tabiat ana hatırlattı, tedbirlerimizi ona göre almalıyız.
11 vilayetimizi vuran asrın felaketinde on binleri kaybettik. Onun yanında Trilyonlarca lira masraf edeceğiz. İki büyük kayıp yılların ihmalinden kaynaklandı diyebiliyoruz. Çünkü deprem ülkesi Japonya tedbirlerini almış 9 şiddetinde depremlerde bile her hangi bir hasar meydana gelmiyor. Bu örnek yeterli değil mi?
Ülkemizin çok büyük bir bölümü deprem gerçeği ile yüz yüze. Buna nispeten daha güvenli bildiğimiz Karadeniz bölgesi de eklendi. Bu demektir ki tüm Türkiye’de bu tehlike var!
Aklın yolu birse yönetenler gerekli tedbirleri en kıza zamanda uygulamaya almalıdırlar.
Hiçbir mazeret geçerli değildir.
Bu zamanda bu durumu ıskalamak ihanete eş değerdir. Çok büyük vebaldir!
On binlerce insanımızı kaybetmenin bedeli parayla ölçülemez!
En güvenli ilan ettiğimiz özellikle Doğu Karadeniz bu gerçekle karşı karşıya ise ve yapı stokunun berbat durumda olduğu Rize’mizde tedbirler en kısa zamanda hayata geçirilmelidir.
“Geliyorum” diye bağıran tehlike Rize Merkezde durduğu yerde kendiliğinden yıkılacak durumdadır.
Deniz suyunun korozyona uğrattığı, 70 binden fazla insanımızın yaşadığı bu alanda dönüşüm yarından tezi yok başlamalıdır!
29 dönüm alanda yapılan değişim çok güzel oldu. Tek hata yeme içme yerlerinin anormal sayıda olması.
O noktadan başlayarak Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne kadar olan alanda süratle işe başlamalıyız.
Gerekirse Devlet Millet el ele kampanyaları düzenlemeliyiz. Çünkü tehlike çok büyüktür.
Baki selam ve dua ile…