Bakan Şimşek: 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi 15 aydır düşüyor Bakan Şimşek: 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi 15 aydır düşüyor

Türkiye’de emeklilikle ilgili yeni düzenlemeler devreye girmeye başladı. EYT ile gelen yeni dönemde sıra prim eksiği olanlara geldi. EYT ile yaş şartı karşılanırken, prim eksiği olanlar için hangi düzenlemeler olacağı merak ediliyor.

Mevcut Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uygulamalarında ise hali hazırda prim eksiği olanlar için 6 yıla kadar emeklilik fırsatı sağlanıyor 2000 yılı sonrası sigortalı olan ve emeklilik şartlarını bekleyenler için yeni düzenleme hedefleniyor.

Belirli yıllar arasında sigorta girişi olanlar için 6 yıl emeklilik tarihinin öne çekilmesi sağlanıyor. Ancak herkes bu haktan yararlanamıyor. Yeni torba yasa ile bu şartların da esnetilmesi bekleniyor.

EMEKLİLİK TARİHİ 2160 PRİM GÜNÜ ERKENE ÇEKİLEBİLİYOR!

SGK uygulamaları arasında borçlanma yöntemleri ilk sırada yer alıyor. Askerlik ve doğum borçlanması ile emeklilik tarihi erkene çekilebiliyor. Kadınlarda doğum borçlanması, her çocuk için 2 yıl, 3 çocuğa kadar 6 yıl olarak uygulanıyor.

Toplamda 6 yıla kadar kadınların 2160 prim günü eksiğini bu yöntemle kapatması sağlanıyor. Erkeklerde ise askerlik borçlanması ile askerde geçen süreler tamamlanabiliyor. Örneğin, emekliliğine 5 ay kalan bir kişinin, bu süreyi borçlanarak hemen emekli olması mümkündür.

SİGORTA BAŞLANGIÇ TARİHLERE DİKKAT!

Yıl şartına göre prim gün sayısı ve yaş sınırlaması da değişiyor. 9 Eylül 1999 ve 31 Aralık 2008 tarihleri arsında 7000 gün, 60 yaş şartı aranırken, 24 Kasım 1998 – 08 Eylül 1999 arasında 25 yıl ve 5975 gün olanlar için 58 yaş şartı aranıyor.

Emeklilik sürecinde temel şartlar arasında yaş, prim sayısı ve hizmet süreleri belirleyici oluyor. Tüm şartları sağlamasına rağmen eksik primleri olanlar borçlanma yoluna giderek avantaj elde edebiliyor.

Yeni torba yasa ile prim eksikleri nedeniyle emekli olmayanlara yönelik farklı çözümlerin yer alması da beklentiler arasında bulunuyor.

Editör: GÜNCEL53 - Haber Merkezi