Türkiye’de emeklilik sistemi sil baştan düzenlenmeye devam ediyor. Kısa süre önce Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenleme devreye girmişti. Bu yasa ile milyonlarca kişi prim ve yıl şartını sağlayarak yaşa takılmadan emekli olabildi.
EYT mağdurlarının yanı sıra Türkiye’de geniş bir kesim ise eksik primleri nedeniyle emekli olamıyor. Eksik primlerinin tamamlanması ve emeklilik hakkı elde edilmesinde ise birçok kişinin kaçırdığı farklı formüller bulunuyor. SGK uzmanları o formülleri duyurdu.
KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN 2160 PRİM GÜNÜ DETAYI!
Sigortalı olarak çalışan kadınlar için emeklilik süresini kısaltan ve eksik primleri tamamlanmasına yardımcı olan yöntemlerin başında doğum borçlanması geliyor. Sigortalı anneler için geçerli bu yöntem ile her bir çocuk için 2 yıl olmak üzere, toplamda 3 çocuğa kadar en fazla 2160 gün yani 6 yıla kadar ek prim ödemesi gerçekleştirilebiliyor.
Doğum borçlanması ile yaş ve hizmet süresi şartlarını yerine getiren kişiler yeterli prim ödemesini yapamadığı takdirde bu imkandan yararlanabiliyor. Burada önemli detay ise çocukların sigorta başlangıç tarihinden sonra doğmuş olmasıdır. Erkeklerde ise benzer şekilde askerlik borçlanması gibi yöntemler bulunuyor.
3600 VE 4680 GÜNLE ERKEN EMEKLİLİK FORMÜLÜ
Erken emeklilikte diğer önemli bir formül ise malulen emeklilik olarak gösteriliyor. Ancak bu sadece belirlenen hastalıklara sahip ve iş gücü kaybı yaşayan kişiler için geçerli oluyor. Bu kapsamda en az yüzde 40 iş görmezlik şartı aranmaktadır.
İşe giriş tarihine göre 15 ila 18 yıl arasında 3600 günden 4680 güne kadar prim ödeyerek emekli olmak fırsatı sağlanabiliyor. Bazı meslek gruplarında ise fiili hizmet süresi zammı yani yıpranma payı da uygulanarak bu kişiler için erken emeklilik imkanı sağlanabiliyor. Ancak yaş, prim ve sigortalılık süreleri bu noktada belirleyici oluyor.