Ülkü Ocakları Şehitler için Erzurum Sokaklarını Doldurdu Ülkü Ocakları Şehitler için Erzurum Sokaklarını Doldurdu

Erzurum'da deprem riskine karşı başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla son 8 yılda 10 milyon metrekare alanda yaklaşık 60 bin konut inşa edildi.
Merkezde 3 olmak üzere 20 ilçesi olan, 25 bin kilometrekarede 749 bin 754 kişinin yaşadığı Erzurum, Türkiye'de yüzölçümü büyüklüğüyle 4, nüfus açısından ise 30. sırada yer alıyor.
İl genelinde bulunan 186 bin 117 yapı, 386 bin 980 bağımsız bölümden, kent merkezindeki 28 bin yapı ise 178 bin bağımsız bölümden oluşuyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığınca 2021'de hazırlanan "İl Afet Risk Azaltma Raporu"na göre Erzurum, 2. derece deprem bölgesinde bulunuyor.
Deprem riskine karşı eski yapı stoklarında kentsel dönüşüm başlatan Erzurum Büyükşehir Belediyesi, son 8 yılda 10 milyon metrekare alanda yenileme çalışması yaptı.

İl genelinde 20 bölgede gerçekleştirilen dönüşüm çalışmaları sonucu yaklaşık 60 bin konut inşa edildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AA muhabirine, kentsel dönüşüm çalışmalarının Türkiye'de çok önemli bir konu olduğunu, il ve ilçe merkezlerinde yerleşim alanlarının yenilenmesi gerektiğini söyledi.
- El ele verilerek dönüşüm yapılıyor
Kentte önemli oranda kentsel dönüşüm gerçekleştirildiğini vurgulayan Sekmen, çalışmaların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve özel sektör paydaşları ile ortak gerçekleştirildiğini anlattı.
Sekmen, kentsel dönüşüm çalışmalarında Erzurum'daki tarihi bölgelerin önceliğine dikkati çekerek, "Erzurum kaleleri, camileri, medreseleri, han ve hamamlarıyla açık hava müzesi gibi. Böyle bir şehirde kentsel dönüşüm yaparken 'Korunan tarih, gelişen ve dönüşen şehir' sloganıyla işe başladık. Mutlaka tarihi eserlerin etrafını açıp tarihi eserleri restore ederek, hatta yıkılmış eserleri yeniden tespit ederek yeniden projelendirip günümüze kazandırmaya gayret ettik ve buna devam ediyoruz." dedi.

Devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin sayısal verileri paylaşan Sekmen, "Büyükşehir Belediyesi olarak iki dönemde, takribi 10 bin konutta dönüşüm gerçekleştirdik. 15 bin civarında da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ eliyle dönüşüm yaptık. Yine 35 bin civarında da özel sektörümüz konut yaptı." ifadelerini kullandı.
- "Her geçen gün depreme daha da hazırlıklı hale geliyoruz"
Sekmen, Türkiye'de en iyi tarihi ve sit alanlarını dönüştüren belediye olduklarını dile getirerek şunları kaydetti:
"Her geçen gün depreme daha da hazırlıklı hale geliyoruz. Konutların yapımı olmasaydı, bu dönüşümleri gerçekleştirmemiş olsaydık Allah göstermesin, bir afette tahribatımız daha çok olacak demektir. Bunun için her yıl dönüştürmeye gayret ediyoruz. Bu hem imkan meselesi hem de ekonomik bir konu. Bu dönüşüm yapılırken kimsenin kalbini de kırmadık. Ya kamulaştırdık, evini satın aldık veyahut evine karşılık konutu yıkarak yeniden yaptık. Bakanlığımız, kira yardımı yaptı, bizler de taşınma yardımı yaptık. Süratle bu evleri bitirerek vatandaşlarımıza evleri teslim ettik ve kamulaştırma yaparak bedelini ödedik.

Erzurum'da yapmış olduğumuz çalışmalar, Türkiye sınırları içinde en büyük kentsel dönüşümden biri olarak ifade edilmektedir. Birçok mahallemizde bu kentsel dönüşümü gerçekleştirdik. Hamdolsun başarıyla da tamamladık. Erzurum'un kentsel dönüşümü, Türkiye'ye örnek uygulama olmalıdır."

Kaynak: AA