Güneysu, Rize’nin denize kıyısı olmayan ilçelerinden biridir. Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Güneysu ilçesi daha çok Rize’nin iç kesimlerinde yer alır. Etrafında yer alan derelerden bu ismi alan Güneysu ilçesinin rakımı 200 m’dir. İlçenin sınır komşusu olan farklı ilçeler ve Rize şehir merkezi vardır. Ulaşım diğer ilçelere göre biraz daha kolay olan Güneysu ilçesinin tarihçesi de bir hayli zengindir. Birbirinden farklı zamanlara, kültürlere ve imparatorluklara ev sahipliği yapan Güneysu ilçesi, günümüzde varlığını sürdürmektedir.
Güneysu İlçesi Tam Nerede?
Güneysu ilçesi Rize’de yer alır. Rize şehir merkezine 20 dakikalık mesafede yer alan Güneysu ilçesinin denize kıyısı bulunmamaktadır. Karasal bölgede yer alan Güneysu ile Rize şehir merkezi arasında ortalama 15,5 – 16 km’lik bir mesafe yer alır. Bu mesafe eşsiz Karadeniz manzarasına karşı kara yolu ile tamamlanabilmektedir. Rize şehir merkezinden D010 ve E70 yolu kullanılarak Güneysu ilçesine ulaşılabilmektedir.
Güneysu ilçesi Kıbledağı’na yakın bir mesafede yer alır. Aynı zamanda etrafında Büyükköy, Veliköy ve Dağsu gibi alanlar da bulunur. Kaptanpaşa, Yenigeçti, Çiftlikköy, İyidere, Rize şehir merkezi gibi bölgeler Güneysu ilçesine görece yakın olan yerlerdir. Güneysu, sahilden içerde yer aldığı için dağlara ve dolayısı ile de yaylalara daha yakın bir ilçedir.
Güneysu İlçesinin Tarihçesi
Güneysu ilçesinin tarihçisi Rize’nin tarihçesi ile benzerlik gösterir. Bölgede birbirinden farklı imparatorluklar yaşamıştır. Bölgenin tarihinde farklı imparatorluklar bulunması sebebiyle çoğunlukla çok kültürlü olarak karşımıza çıkar. Günümüzde çok kültürlü yapısını koruyan ve yaşam stilini bunun üzerinden oluşturan Karadeniz Bölgesi kimliğini korumaya devam etmektedir.
Güneysu ilçesinde daha önce Trabzon İmparatorluğu’ndan Bizans İmparatorluğu’na kadar birbirinden farklı birçok krallık yaşamıştır. Birleştirici özelliğinin olmasının yanı sıra tarih için önemli bazı olaylara da ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı imparatorluğu döneminde tarım ve hayvancılık çalışmaları ile öne çıkan Güneysu ilçesi günümüzde Rize’ye bağlı olarak varlığını sürdürmektedir.
Güneysu İlçesinde Tarım Çalışmaları Yapılır Mı?
Güney su ilçesi tarım çalışmaları için uygundur. Genellikle bitki örtüsü ormandan oluşur. İğne yapraklı ağaçlar ile Güneysu ilçesinde çok sık karşılaşılır. Özellikle yaylalarında devam eden tarım çalışmaları ile bilinen bir ilçedir. Bu bölgede yapılan tarım çalışmaları genellikle çay ve fındık ağırlıklıdır.
Karadeniz bölgesinde genellikle bu çalışmalar aktif olarak yapılmaktadır. Güney su ilçesinde de gerçekleştirilen tarım çalışmaları hem hayvancılığı içerir hem de fındık, çay ve bunlara benzer üretimlere yer verir. Güneysu ilçesinde yapılan tarım ve hayvancılık çalışmaları mevsimine uygundur. Sürdürülebilir tarım çalışmaları kadar konvansiyonel tarım çalışmaları da bölgede sürdürülmeye devam etmektedir.
Güneysu İlçesinin Nüfusu Nasıl?
Güney ilçesi Karadeniz’in birçok bölgesinde olduğu gibi çok kültürlü bir kimliği benimsemiştir. Bu bölgede farklı kökenlere sahip insanlar birlikte yaşarlar. Güney su ilçesinin nüfusu bu nedeniyle karma olarak bilinir. Karadeniz bölgesinin genelinde farklı etnik kökenlere sahip aileler, barışçıl bir şekilde yaşamaktadır.
Güneysu da bu ilçelerden biridir. Güneysu ilçesinde yaşayan bazı aileler Gürcü, bazı aileler Türk ve bazı aileler ise Laz’dır. Bu üç etnik köken bölgede baskın olarak yer alır. 2023 yılında yapılan nüfus sayımına göre Güneysu ilçesinin nüfusu 14.952 kişiden oluşmaktadır. Bu nüfusun %50,19’luk bir çoğunluğunu kadın nüfusu oluşturur. Bölgede yaşayan erkek nüfusu, kadın nüfusundan daha azdır ancak oranlar birbirine yakındır.