Hastanemiz Deve Yüküne Benzedi

Abone Ol

Bedevi menkıbesinde olduğu gibi devenin bir tarafına bir çuval buğday, diğer tarafına denge için bir çuval kum doldurmak düşüncesiz iştir, deveye boşuna yük taşıtmaktır. Bir çuval buğdayın yarısını bir tarafına diğer yarısını diğer tarafına yüklese devenin taşıdığı yük hafifleyecekti. Ama bedevi aklı onu kumla dengeleme yolunu seçti. Zavallı deve boş yere yük taşıdı. Bedevinin umurunda mı?

Bu örnekte olduğu gibi topluma boş yere yük taşıtan Bedeviler vardır. Nasılsa yük devenin sırtında diye düşünür. Umursamaz. Ama yorulan, bıkan, boş yere efor sarf eden deve fazladan yem yer, kaybeden sadece deve olmaz, sahibi de etkilenir. Sonuçta iki tarafta zarar etmiş olur.

Bir işe karar verirken düşünmemek, bir lafı ortaya atarken hesap etmeden konuşmak, aynen bu örnekte olduğu gibi her iki tarafında kaybettiği bir durum meydana getirir. Yönetenlerin bu şekilde yaptığı hataların çarpanı çok fazladır. Hitap ettiği kitlenin, etkilediği kitlenin çapı oranında zarar meydana getiriler.

Düşünün bir valinin yanlış yere verdiği bir emri, bir siyasinin aldığı kararı, bir bakanın, başkanın aldığı yanlış kararı. Cezasını bütün bir millet çeker. Boş yere o toplum yük taşımış olur.

Hızlı ve doğru karar, bizi boş yüklerden kurtarır. Zaman kaybetmeyiz.

Son günlerde Rize Gündemi Şehir Hastanesi! Bana göre hem Şehir Hastanesi, hem Tip Fakültesi Hastanesi. İki görevi aynı anda görecek olan bir hastane işi. Vilayetimize bambaşka ufuklar açacak çok önemli, hayatı bir yatırım.

Karar vericiler hızlı karar, doğru karar alsınlar diye kafa patlattık, araştırdık. Bütün alternatiflere ince eleyerek sık dokuyarak baktık. Mevcudu çöpe atmadan, kolay ulaşılabilir, Sağlık bakanlığı kriterlerine uygun, gelişmeye müsait bir yer aradık. Bizim düşündüklerimizi karar vericiler halkın, devletin çıkarından başka hiçbir şey düşünmeden inceleseler çok kolay ve hızlı bir karar vermeleri mümkün olacaktır. Meselenin uzamasında bırakın toplumsal faydayı, siyasi fayda yoksa aklın yolu birdir, ayni yöntemi uygulamaları lazımdır.

800 yataklı düşünülen Rize Şehir Hastane için 200 000 metre kare alan lazım. Bu kesin. İleride ihtiyaç olduğunda ilave tesisler yapılabilecek dev bir alan. Böyle büyük yatırımlar için bugünü hesap ederek hareket edemezsiniz. Yarını, hatta yarınları düşünmek zorundasınız. Yaklaşık 2 milyon nüfusa hitap edecek ( Rize 335 bin, Artvin 166 bin, Rize'ye çok yakın Trabzon ilçeleri, Erzurum ilçeleri, Gürcistan, diğer vilayetlerde yaşayan Rizeliler, Trabzonlular) böylesine bir hastane günü birlik düşüncelerle yapılırsa devletimiz kaybeder. Hasta ve yakınlarının huzur içinde kolay ulaşabileceği bir alan! Sağlık açısından problemi olmayan bir yer. Hava limanından, ana arterlerden kolay ulaşılan bir yer. Mevcut Tip Fakültesi hastanesi Onkoloji hastanesi, Eczacılık, Diş hekimliği Fakülteleri, Morfoloji binasi, Öğrenci yurduna mümkün olan en yakın yer.

Elimizde yukarıda sayılan özellikleri karşılayan sadece iki yer var. Bir Yat Limanı ile İslampaşa Balıkçı barınağı arası, diğeri Engindere balıkçı barınağı ile Gündoğdu Balıkçı Barınağı arasında denizde bir alan doldurularak elde edilecek yer. Bunun dışında yalandan kriter aramak, yer aramak boşuna yük taşımaktır.

Benim favorim, bu iki yerden en uygunu birinci sık, yani Yat limanı ile İslampaşa Balıkçı barınağı arası. Şehrimizi abat eder, esnafımızı uçurur. Rize Merkezi bambaşka bir şekle sokar.

Bu kriterleri ve alanları sırasıyla siyasilerin düşünmesi lazım, tartması lazım, eksiği varsa ilave ederek hızlı bir şekilde değerlendirmesi lazım ve kararını hemen ama hemen vermesi lazım. Zaman bizi bir mengene gibi sıkıştırmaktadır, karar almaya zorlamaktadır. Çünkü fırsatın heba edilme durumu vardır.

Eğer böyle yapmazsa siyasiler, bedevinin durumuna düşerler. Hizmet etmek amacıyla yola çıktıkları vatandaşlarına boş yere yük taşıtmış olurlar.

Yorulan halk da fırsat eline geçtiğinde biletini keser siyasilerin. Taşıdığı boş yükü yüklemez ama siyaseten bir büyük ve taşınamaz yük yükler onlara.