Huser yaylası, Rize il sınırları içerisinde bulunur. Çamlıhemşin sınırlarında bulunan Huser Yaylası, manzarası ve yüksekliği ile dikkat çeker. Bu yaylanın yüksekliği 2328 m’dir. Yaylanın en tepe noktasına çıkıldığında bulutların üzerinde olduğu görülür. En yüksek noktası eşsiz bir manzaraya ev sahipliği yapar. Güneşin doğuşu ve batışı esnasında ortaya çıkan görüntüler herkesi şaşırtmayı başarmaktadır.
Huser Yaylasına Nasıl Gidilir?
Huser yaylasına gitmek için öncelikle Çamlıhemşin ilçesine ulaşmak gerekir. Çamlıhemşin ilçesi ile Huser yaylası arası 60 km’lik bir mesafe bulunur. Yolculuk araba ile yapılabilir olsa da genellikle yürüyüş rotaları tercih edilebilmektedir. Huser yaylasına gitmek için Çamlıhemşin ilçesine kara yolunan ulaşılır. Deniz yolu, tren yolu ve hava yolu ile bağlantısı olmayan Çamlıhemşin’e sadece kara yolu bağlantısı vardır. Çamlıhemşin ilçe merkezinden yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk ile Huser yaylasına ulaşmak mümkündür.
Huser Yaylası Ne Zaman Bulutlu Olur?
Huser Yaylası, çoğunlukla bulutlu olmaktadır. Coğrafi özellikleri ve yüksekliği nedeni ile bulutların yakından görünebildiği Huser yaylası, günümüzde sırf bu manzara için bile ziyaret edilmektedir. Yerli ve yabancı turistler bölgede kamp, trekking ve dağcılık gibi ekstrem sporlara katılmakta ve uygulamaktadır. Huser yaylası çoğu zaman bulutlu ve yüksek oranda sislidir. Ancak sisin ya da bulutların ne zaman dağılacağı genellikle bilinmez.
Huser Yaylası İklim Özellikleri Nedir?
Bu yaylanın en önemli özelliği Rize bölgesinin en yüksek rakıma sahip olan yaylası olmasıdır. Yaklaşık 2.400 metrelik rakımı ile dikkat çeken Huser yaylası, iklim özellikleri ile de diğer yaylalardan ayrılır. Genellikle diğer yaylalara göre daha soğuk olmasına karşın sis oranı da yüksektir. Bölgede yaşayan halk, buranın iklim özelliklerine alışmıştır.
Karadeniz iklimi yoğun olarak görülmesine karşın rakımı çok yüksek olduğu için genellikle daha farklı iklim şartları ile de karşılaşılabilir. Örneğin şehir merkezinde yağmur varken Huser Yaylası’nın daha sakin bir havası olabilir. Rakım farkı nedeni ile hava şartları da şaşırtıcı derecede değişebilmektedir.
Huser Yaylası Gelişmiş Bir Yayla Mı?
Rize’de Ayder ve Pokut yaylaları en gelişmiş yaylalar arasında bulunur. Özellikle Ayder Yaylası en çok gelişen ve kendisini ilerleten yayladır. Ancak Huser yaylası Ayder Yaylası ve Pokut Yaylası kadar gelişmiş değildir. Daha az bilinmesi, koşullarının diğer yaylalara göre rakımından dolayı daha zor olması ve aynı zamanda daha geleneksel kalması sebebi ile Huser yaylası çoğunlukla bilinmemektedir.
Ancak Huser yaylasını bir kere duyan herkes mutlaka ziyaret ederek burada vakit geçirir. Bölgenin şartlarının gelişmemiş olmasına karşın yaylada, kafeler, kamp alanları ve farklı işletmeler bulunur. Böylelikle bölgeyi ziyaret eden turistler zorlanmadan tüm ihtiyaçlarını giderebilmektedir. Huser yaylası içerisinde aynı zamanda konaklama alanları da vardır. Kamp alanları ve butik pansiyonlar turistlerin konaklaması için uygundur.
Huser Yaylası Doğa Sporları için Uygun Mu?
Huser yaylası zorlu ve tehlikeli bir yayla olabilir. İçerisinde farklı rotalar geliştirilmiş olsa da mutlaka bölgeyi tanıyan biri ile hareket etmek gerekir. Trekking gibi aktiviteler için tercih edilen Huser Yaylası içerisindeki yollar bir rotadan çok patika şeklindedir. Bu sebep ile de yereli bilen ve bölgeyi tanıyan insanların rehberliğinde daha güvenli trekking yapılabilir. Uzun soluklu yürüyüşler yerine günübirlik aktiviteler tercih etmek daha uygun olacaktır.