İklim değişikliği Rize'nin bitki yapısını da değiştirdi. Ağırlıklı olarak çay, mısır, portakal. mandalina gibi ürünleri ile bilinen  Rize'de daha önce adını hiç duymadığımız meyveler yetişemeye başladı.
Küresel ısınmaya bağlı olarak tüm dünyada olduğu gibi Rize'de de kendini gösteren iklim değişikliğinin etkileri şehrin bitki yapısını da değiştirmeye başladı.

Kentte son yıllarda tarımsal ürünlerin veriminde düşme, farklı bitki türlerinin ise yetişmeye başladığı gözlemleniyor. Uzmanlar küresel iklim değişikliği ve kuraklığın bitkilerin strese girmesine, hücre yapılarının bozulmasına, buna bağlı kalite ve verimin düşmesine yol açtığına dikkat çekerken  bölgeler arası bitki göçünün başladığını günümüzden 100 yıl sonra Karadeniz Bölgesi'nde Akdeniz bitki örtüsünün yaygın bir şekilde görüleceğini söylüyor.

Uzmanların dikkat çektiği iklim değişikliğine bağlı bitki göçü Rize'de ki bahçelerde kendini göstermeye başladı, Daha önce sadece portakal, mandalina, elma, erik gibi yöresel meyveler gördüğümüz bahçelerde bugün tropikal meyveler olarak bilinen ve ülkemizde Akdeniz Bölgesinde yetişen papaya, aronya,, kumkat, tamarillo, kudret narı, ağaç kavunu, avokado, armut guava yetiştiriliyor. Birkaç yıl öncesine kadar deneme ekimlerinde fazla büyümeyen karpuz meyvesi ise bahçeye gelişi güzel atıldığı zaman bile gerçek boyutlarda meyve vermeye başladığı gözlemleniyor.

İklimsel faktörlere bağlı değişimden dolayı Doğu Karadeniz de bazı illerde tarım alternatiflerinin geliştirilmesi amacıyla yapılan seralarda tropikal meyveler yetiştirilmeye başlandı. Önümüzde ki yıllarda bu meyvelerin bölgede alternatif ekonomik kaynak yaratacağı öngörülüyor.

Çaykur Rizespor - Artı Değer Vanspor FK Maçının Ardından Çaykur Rizespor - Artı Değer Vanspor FK Maçının Ardından

Kaynak: Çiğdem HACIFAZLIOĞLU