Kâinat Eczanesinden Zencefil

Abone Ol

Tıbbi bitkilerle ilgilenip de zencefili tanımayan yoktur sanırım. Özellikle kuru öksürüğü olan ve boğaz ağrısı çekenlerin zencefille acı tatlı hatıraları vardır.


Zencefil, artrit gibi hastalıklarda yangı ve ağrı giderici; kanser önleyici, sinir ve kas hücrelerini koruyucu, şeker ve tansiyon düzenleyici olarak ve daha birçok hastalık için koruyucu ve tedavi edici vazifeler görmesiyle tıp camiasının dikkatini çekmektedir. Günümüzün bu şifa deposuna en fazla müracaat etme gereği duyduran rahatsızlıklar kanser, hamilelik, araç tutması ve ameliyat sonrası gibi durumlarda görülen mide bulantısıdır. Mideyi rahatlatan yönüyle birçok ülkenin farmokope kitaplarında da yer almaktadır. Bununla birlikte kan sulandırıcı ilaç kullananlar ile safra kesesi problemi ve kanama eğilimi olan hastaların doktoruna danışmadan düzenli zencefil kullanmaması gerekir. Bu demek oluyor ki bitkiyi tanımak yetmiyor, kendinizi de tanımanız gerekiyor.


Bütün bu durumlar dikkate alındığı ve zencefil kullanmaya bir mani olmadığı görüldüğünde zencefilin nasıl kullanılması gerektiği konusunda da bilgi sahibi olmak lazımdır. Her ne gerekçe ile kullanılırsa kullanılsın, zencefil uzun periyotta günlük 4 gramdan fazla yenilip içilmemelidir. Hamileler ve çocuklar için durum daha farklıdır. Hamilelerin bir günde 1 gramdan fazla kullanmamaları tavsiye edilir. Bu miktar çocuklarda daha da aşağı iner. İki yaşın altında ise doktor ile görüşmeden hiç verilmemelidir.


Birçok reçete formülünün içerisinde görebileceğimiz zencefilin herkes için en kolay kullanım şekli çaydır. Çayının hazırlanması da şu şekildedir: Bir tatlı kaşığı kadar kuru zencefil büyükçe bir fincana konulup üzerine sıcak su eklenir. Ardından üstü kapatılarak 5-10 dakika beklenir. Günde 2-3 fincan içmek sağlığınız için gayet yeterlidir.


Peki zencefil alırken nelere dikkat etmek lazım? Bulabiliyorsanız taze olanı almak en doğrusudur. Taze zencefil uzun süre muhafaza edemezsiniz. Buzdolabında üç haftadan fazla saklamak, zencefil içersindeki sağlıktan sorumlu bileşenlerin azalmasına neden olacaktır. Kurusunu alacaksanız toz olmasın, kuru kök (rizom) şeklinde olsun. Kuru zencefili iki seneye kadar saklama şansınız var. Ancak size gelene kadar geçen süreyi de iki seneden düşürmelisiniz. Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi zencefilin de tıbbi ürün özelliğini muhafaza edebildiği bir miadı olduğunu unutmayın. Bu sebeple biz hekimler tıbbi fayda umduğumuz bitkisel ürünlerin, eczaneler aracılığı ile satılmasını tercih ederiz. Gerekli analizleri yapılmış, usulünce paketlenmiş ve son kullanım tarihleri not düşülmüş ürünler... Çok şükür ki artık bu tarz ürünlere eczaneler aracılığıyla ulaşmak mümkün.


Eczane demişken hatırıma geldi. Yazımızın başlığı ile Şafi-i Hakikiyi tahattur etmek istedim. Sanat sanatçıyı gösterdiği gibi, eczaneyle de eczacıyı hatırlayıp, şükre vesile olması ümidiyle...


Sağlıcakla kalın.