Rize'de çay toplama işi bitti, yarıcı ve işçi telaşı bitmedi.Üretici, sosyal paylaşım platformlarında önümüzde ki yılın yarıcı talep ve pazarlıklarını sürdürüyor. Arayış Nisan ayı ile birlikte yoğunlaşıyor.Üretici bu soruna çözüm getirilmesini bekliyor.
Her yıl yarıcı ve işçi bulma telaşı yaşayan çay üreticisi, özellikle Türk Lirasının Gürcü parası karşısında değer kaybetmesinin ardından Gürcü işçi bulma konusunda zorlanınca farklı bölgelerden işçi bulmaya veya 3'de 2 payla yarıcı bulmaya çalışıyor; bu da toplama fiyatının yükselmesine ve üreticinin kazancının azalmasına yol açıyor.
Zaman zaman Ziraat odaları farklı illerden üretici tarafından konaklayacakları ev ayarlanmak şartıyla toplu işçiler getirileceğine dair projelerden bahsetseler de ve yine pek çok kurum ve STK nın bir araya gelerek oluşturduğu birlik, maaşlı ve sosyal güvenceli mevsimlik işçi planlamasından söz etse de bütün bu planlamaların sözde kaldığı görülüyor.
ÜRETİCİ, İŞÇİ SİTEMİ GETİRİLSİN İSTİYOR
Çay hasadında ortaya çıkan işçilik problemini ortadan kaldırmak için üretici ÇAYKUR öncülüğünde kurulacak sistemle maaşlı ve sigortalı mevsimlik işçi formülünü öneriyor.Maliyetin ise bir kısmının İŞKUR tarafından karşılanmasını bir kısmının da çay parasından kesilmesini talep ediyor.Bu şekilde bir istihdam alanının da oluşacağını vurguluyor.
Çaylar bölündükten sonra farklı bir şehirden gelip çay toplamanın maliyeti karşılamadığını söyleyen çay üreticisi Muhammet Topaloğlu "yakın olsak gene işçi buluruz ancak uzaktan olmuyor. Çalışıyoruz o kadar izin alma şansımız yok.Her yıl aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Neredeyse çayı doğaya olduğu gibi bırakacaz.Buna artık devletin bir çözüm getirmesi gerek.Başka şehirlenden mi olur başka ülkeden mi yada memleketimizden mi bilmem ama bir sürü işsiz var.ÇAYKUR'un mevsimlik işçileri gibi buna da mevsimlik çay toplama işçisi oluştursunlar.Parasını ödemeye razıyız. Zaten işçiye ödüyoruz. Yarıcı bulamıyoz bulsakta paranın 3 de ikisini veriyoruz."dedi
ÇAYKUR ve İŞKUR'un çay toplama sorununa ortak çözüm getirebileceğini söyleyen çay üreticisi Osman Fazlıoğlu " Bölgemizde işsizlik sorunu var. Bu işsizler çay toplayabilir ama bunun için güvence ister.Gençler gelecekleri için sigorta istiyor. Çay toplayarak bunu sağlayamıyorlar ama mevsimlik çay işçisi sistemi kurulursa hem maaşlarını alırlar hem de sigortaları yapılmış olur.Çalışacak olan bu işçilerin ücretlerinin bir kısmı İŞKUR tarafından, diğeri Çay üreticisinden çay parası ödenirken kesilebilir. Ayrıca sigortalı olacakları için sosyal güvenlik imkanlarında da faydalanabilirler."şeklinde konuştu.