Haber: Çiğdem HACIFAZLIOĞLU
Rize Kent Konseyi Başkanı Murat Yazıcı bir süredir Karadeniz demiryolunun gündeme taşınarak sözler verdirdiğini ancak bahsedilen demiryolundan önce güneyi lojistik merkeze bağlayacak Kuzey-Güney demiryolu hattının konuşulması gerektiğini söyledi.
Güneyi Kuzeye bağlayacak demiryolu yapılmadan lojistik merkezin rantabl çalışmasının mümkün olmadığını kaydeden Yazıcı "Son haftalarda özellikle seçim sürecinde demiryolu, vatandaşın talebi vekil adaylarının da vatandaşa verdiği sözler arasında yer aldı. Samsun'dan sarp'a kadar oluşturulacak sahil şeridi demiryolu hattı Rize'nin uzun zamandır beklediği bir güzergâh. Biz de bu konuda baskın kamuoyu oluşturmaya çalıştık. Ankara'da temaslarımız da oldu. Ancak Bakanlık bahsedilen sahil şeridi demiryolunu 2053 yatırım programına almış. Yüksek bütçeli bir proje olduğu biliniyor. Sahil hattını bizimde istediğimizi tekrar yineleyerek ilk etapta lojistiği besleyecek güney bloğunu İyidere lojistiğe bağlayacak iç hattın konuşulması ve bu konuda sözlerin verilmesi ve baskın olunması gerekirdi. Yoksa verilen sözler vaatten öteye gitmez" şeklinde konuştu
DEMİRYOLU OLMADAN LOJİSTİK LİSANS ALAMAZ
Demiryolu dahil edilmedikçe lojistik merkezin lisans alması mümkün olmadığını vurgulayan Yazıcı. "Demiryolu lojistik limanın şartıdır. Bakanlık demiryolunu 2053 yatırım programına almış. Güney Kuzey hattı muallâkta kalmış. Böyle bir şey olabilir mi. O halde lojistik merkezi de 30 yıl sonraya ertelemek gerekir. Önümüzdeki yıl faaliyete geçeceği ifade edilen üssü besleyecek alt yapı hazır değil. Demiryolu bir tarafa Ovit Erzurum Rize bağlantı yollarının da tamamlanması gerekiyor. Vatandaş hızlı tren istiyor. oluşturulan kamuoyu böyle ve halk da bu doğrultuda ses çıkarıyor.Geniş düşünmek lazım.Bize lojistik merkezi besleyecek, ticareti canlandıracak ticari yük taşıyacak trende gerekli. Lojistik limanı besleyecek olan Erzincan, Erzurum Rize lojistik liman güzergâhında olması gereken ticari demiryolunu acilen yatırıma alınıp lojistik merkeze yetiştirilmesini istiyoruz." dedi.