Kardiyolog Dr. Dilek Cahide Haznedar Kırcı'dan Metabolik Sendrom Uyarısı Kardiyolog Dr. Dilek Cahide Haznedar Kırcı'dan Metabolik Sendrom Uyarısı

Maymun çiçeği virüsü (Mpox) nedir?

Özellikle Afrika kıtasının batı ve orta kesimlerinde görülen maymun çiçeği virüsü, mpox adı verilen virüsün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.

Maymun çiçeği virüsünün kaynağı nedir?

Maymun çiçeği virüsüne dair ilk vaka 1970 yılında kayıtlara geçmiştir. Hastalığın kaynağı kesin olarak bilinmemektedir fakat Afrika kemirgenlerinin virüsü barındırdığı ve insanlara geçirebildiği  bilinmektedir.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

İnsandan insana bulaşabilme özelliği taşıyan maymun çiçeği virüsü; en çok solunum yolu ile bulaşır. Ayrıca virüs; dokunma, öpüşme, cinsel ilişki, kontamine eşyalarla temas ile ede bulaşabilir. Virüs, anneden bebeğe bulaşabildiği gibi, gebelik ve doğum sırasında ve sonrası yakın temaslada çocuğa bulaşabilir.

Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir?

Kuluçka süresi 3 ila 17 gün olan, vücudun bazı bölgelerinde kızarıklık oluşması ve grip benzeri semptomlar ile de kendini gösterebilen maymun çiçeği virüsünün en yaygın belirtisi ateş, halsizlik, kas ve baş ağrısıdır. Ayrıca, ateş başladıktan yaklaşık 1 ila 4 gün sonra deri döküntüsü ve lenf düğümlerinde şişme meydana gelebilir.

Diğer en yaygın belirtilerin başında öksürük ve burun tıkanıklığı gelir.

0-1

Maymun çiçeği virüsü semptomları ne kadar sürede ortaya çıkar?

Genellikle virüsün bulaşımından sonraki 3 hafta içinde septomlar kendini gösterir. 

1-30

Maymun çiçeği virüsü nasıl teşhis edilir?

Maymun çiçeği virüsünü tespit etmek için test yapılması gerekir. Virüsün bulaşması sonrasında ortaya çıkan lezyondan alınan örnek doku, PCR testine gönderilirerek hastalığın tespiti yapılır.

Eğer ciltte lezyon oluşmaması durumunda anal veya rektal sürüntü alınarak da test yapılabilir.

Bunun dışında bağışıklık sisteminizin antikor üretip, üretmediğini anlamak için için bir kan testide istenebilir.

4-14

Maymun çiçeği virüsü nasıl tedavi edilir?

Maymun çiçeği virüsünün kesinleşmiş herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat çiçek hastalığına benzerliği nedeni ile çiçek hastalığına karşı korunmak için geliştirilen antiviral ilaçlar monkeypox'u tedavi etmek için kullanılabilir. 

Eğer hastalığın belirtilerini gösteriyorsanız hızlıca bir sağlık kuruluşuna başvurup, erken şekilde tedavi almanız oldukça önemlidir.

Editör: Yüksel KARAKAN