Ekonomi

O kişiler de yaş şartı kaldırılmıştı! Sıra 2000-2010 SGK girişlilere geldi! Erken emeklilikte yeni tablo! 10 yıl primle

Türkiye’de emeklilikle ilgili reformlar yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda kısa süre önce EYT ile yaş şartı kalkmıştı. Sıra 2000 ve 2010 SGK girişlilere geldi. Erken emeklilik mümkün mü? İşte erken emeklilikte yeni tablo…

Abone Ol

Emeklilikle ilgili köklü değişiklikler peş peşe yapılmaya devam ediyor. Kısa süre önce Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa yürürlüğe girmişti. Bu yasa ile yaş şartı ortadan kaldırıldı.

SGK girişi 9 Eylül 1999 öncesi olanlar için geçerli olan EYT sonrasında sıra eksik primleri olan ve EYT’yi az farkla kaçıranlara geldi. SGK emeklilik hesaplama tablosu, emeklilik yaşını ve prim gün sayısını hesaplamada da yardımcı oluyor.

SGK girişi 2000 – 2010 olanlara da erken emeklilik hesabı yapılmaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevcut uygulamalarına göre birçok kişinin emeklilik planlaması da yeni baştan hesaplandı.

10 YILLIK SGK PRİMİ İLE EMEKLİLİK ŞANSI!

Kısmi emeklilikle ilgili düzenlemeler merakla bekleniyor. Bu kapsamda özellikle 10 yıl primleri bulunan kişiler yen yollar aramaya başladı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak 10 yıl primle kısmi emeklilik fırsatı sunabiliyor.

Takvim’de yer alan habere göre, söz konusu imkandan yararlanmak için 10 yıl boyunca 3.600 prim gününe ulaşmak gerekiyor. Kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 yaş önemli bir kriter. Yaş, prim ve SGK giriş tarihi şartlarını sağlayanlar emekli olabiliyor.

YAŞ ŞARTI ORTADAN KALKTI!

Yapılan EYT düzenlemesi sonrasında birçok kişi için yaş şartı da ortadan kalktı. Kadınlar için emeklilik yaşı en çok 58, erkekler için 60’a kadar çıkabiliyor. EYT ise belirli gruptakiler için bu şartı ortadan kaldırdı.

8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan SSK’lılar için prim gün şartı 4.500’e yükseliyor. Bu dönemde sigortalı olanlar için kısmi emeklik gün şartı ise 4500 olarak belirtiliyor.

Söz konusu dönemde sigortalı olan kişiler 12,5 yıl prim ile emekli olabiliyor Bağ Kur’da ise 900 güne kadar bir avantaj elde edilebiliyor. Bağ Kur’lular için prim eşitleme düzenlemesi de yakından takip ediliyor.