Rize'de Anne Oğlunu Darbettiğini Öne Sürdüğü Market Çalışanını Silahla Yaraladı Rize'de Anne Oğlunu Darbettiğini Öne Sürdüğü Market Çalışanını Silahla Yaraladı

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler günü RTEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı. Öğretim görevlisi Prof. Dr. Banu Bekçi’nin düzenlediği etkinliğe Prof. Dr. Mustafa Öksüz, öğretim görevlileri, bölüm öğrencileri ile öğrenci velileri ve davetliler katıldı. Azerbaycanlı öğretim görevlileri Doç.Dr. Narmin Aghayeva ile Doç. Dr. Parvin Gafarova telekonferans yöntemiyle katıldığı toplantıda Prof. Dr. Banu Bekçi ülke ve dünya tarımında kadın çiftçilerin önemini anlatarak “Türkiye’de de tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sağlanmasında üstlendiği rol oldukça büyük. Sadece çiftçilik bazında bunu değerlendirmemek lazım. Sonraki aşamalarını da düşünmek gerekiyor. Bu nedir? mesela topladığımız ürünleri değerlendirmek, konserve yapmak, turşu, reçel yapmak gibi. Çiftçiliğin bir boyutu da evde ürünlerin en iyi şekilde değerlendirilmesidir. Çiftçi aileler de, kadın çiftçiler günde 16-17 saat tarlada çalışmalarının yanı sıra evin tüm idaresini, çocuk ve yaşlı bakımı üstlendikleri gibi işçilerin yemek sorumluluklarını da üstlenmektedir. Rize'de çay üretimi yapıldığı için kadın çiftçilerin tarımdaki aktif rolünü çok iyi görüyoruz. Yılda 3 kere hasat süreci olduğu için, bu süreç içerisinde de kadınların çok yoğun ve çok fazla yük aldığını gözlemliyoruz. Bunun yanında besin zincirinin son noktasını oluşturan yazlık kışlık kurutmalık konserve ürünlerin yapım sorumluluklarını da yine kadınlar üstleniyor. Peyzaj Mimarlığı olarak fayda bahçeleri üzerinde çok duruyoruz. Fayda bahçeleri sadece tarım arazileri üzerinde yapılan çalışmalar değil, evlerin balkonlarında, teraslarında yapılan mini üretimlerde fayda bahçeleri kapsamında oluyor. Yani aslında bulunduğumuz her ortamda üretmeye, çiftçilik yapmaya devam ediyoruz” dedi.

‘ÇAY KADIN ÇİTÇİLER SAYESİNDE BUGÜNLERE GELDİ’

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Öksüz “Rize’nin en büyük ekonomik girdisi olan çay kadın çitçiler sayesinde bugünlere geldi. Onların emekleri çok büyük ve hala bahçede ağırlıklı kadın çitçilerle hasat devam ediyor.  15 Ekim Kadın Çiftçiler günü vesilesi ile bu farkındalığı devam ettirmeliyiz. Üretimin sürmesi, toprağın işlenmesi, doğru tekniklerin kullanılması için bizlerde üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi.

‘ÜRETEN KADINLARA DESTEK OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Etkinliğe misafir olarak katılan Mali Müşavir ve KOÇİRA Kadın Kooperatifi üyesi Lale Parıltı “Üreten kadınlara destek olmak için çalışıyor ve imkanlar oluşturuyoruz. Tarımın her aşamasında yer alan, ailesi için üreten çiftçi kadınların desteklenmesi, ürünlerinin pazarla buluşturulması için zeminler oluşturmaya çalışıyoruz. El emekleri alın terlerinin hak ettiği karşılığı bulması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü etkinliği Peyzaj Mimarlığı öğrencilerinin görüş ve önerileri ile son erdi.

Kaynak: Arzu ERBAŞ