Karadeniz'in eşsiz lezzetlerinden biri olan beyaz lahana turşusu, özel Rize usulü tarifi ile şimdi karşınızda. Bölgeden bölgeye, hatta aynı bölgede yöreden yöreye dahi değişen tarifi ile dikkat çeken bu lezzet ile her mutfakta karşılaşılabilir. Dışarıdan satın almak değil evde kendi malzemeleri ile doğal beyaz lahana turşusu yapmak isteyenler için en uygun tarif bilgisi aşağıda yer almakta. Rize usulü beyaz lahana turşusu doğru yöntemler ile uzun süre muhafaza edilebilir.
Rize Usulü Beyaz Lahana Turşusu için Lahana Nasıl Seçilir?
Rize usulü beyaz lahana turşusu yapabilmek için öncelikle beyaz lahanayı doğru seçmek gerekir. Doğru yöntemler ile hareket edildiği takdirde Rize usulü beyaz lahana turşusu için en doğru malzeme seçimi yapılacaktır. Geleneksel tarif için önemli olan unsurlardan biri de lahananın doğru seçilmesidir. Taze lahana
seçimi yapmak turşudan yüksek lezzet alabilmek için önem taşır. Lahana seçimi doğru yapıldığında doğranmasına ve temizlenmesine de dikkat etmek gerekir.
Rize Usulü Beyaz Lahana Turşusunun Ayrıcalığı Nedir?
Rize usulü beyaz lahana turşusunun diğer lahana turşusu tariflerine göre ayrıcalıkları bulunmaktadır. Birçok kez turşu yapmış olan kişiler tarafından deneyimleri ve el lezzetleri aktarılarak turşu hazırlanır. Titizlikle temizlenen malzemeler, özenle hazırlanır ve turşuya dönüştürülür. Rize usulü beyaz lahana turşusunun en önemli ayrıcalığı tazeliği ve damakta bıraktığı tattır.
Turşuyu Bir Gece Bekletmek Yeterli Mi?
Rize usulü beyaz lahana turşusu yapan kişilerin en önem verdiği noktalardan biri de turşuyu bir gece bekletmektir. Turşunun suyundan tüm lezzetin alınabilmesi için özellikle ilk gece steril kaplarda bekletme yapılması önerilir. Tarifi uygulayan kişilerin turşuyu bekletmesi ve sabretmeleri önerilir. Karadeniz'in eşsiz tatlarından birine ulaşmak için sabırlı olmak ve lezzetleri doğru eşleştirmek gerekir.
Rize Usulü Beyaz Lahana Turşusu Tarifi Nedir?
Karadeniz'in farklı yörelerinde beyaz lahana turşusu için farklı tarifler bulunuyor. Beyaz lahana turşusunu Rize usulü ile evinde ya da iş yerinde yapmak isteyenler için enfes tarifin hazırlanışı şu şekilde:
· Adım 1: Beyaz lahananın yaprakları birbirinden ayrılır ve temizlenir. Temizlerken sirke kullanılması daha uygundur.
· Adım 2: Temizlenen ve ayıklanan yapraklar çok küçük olmayacak şekilde doğranır.
· Adım 3: Doğranan yaprakların üzerine 2 yemek kaşığı kadar tuz dökülür.
· Adım 4: Dökülen tuz ile yapraklar tek tek ovulur.
· Adım 5: Yaprakların tuzu emmesi ve tadının değişebilmesi için 24 saat bekletilir.
· Adım 6: Ertesi gün beyaz lahanaların turşuya dönüşmesi için kapalı bir kavanozda sabaha kadar turşular bekletilir. Bunun için genellikle bidon kullanmak kavanoz kullanmaktan daha etkilidir.
· Adım 6: Kabın içerisine tuz eritilerek eklenir ve Rize usulü beyaz lahana yapabilmek için beklemeye alınır.
Rize Usulü Beyaz Lahana Kaç Gün Bekletilir?
Rize usulü beyaz lahananın hazırlanabilmesi için ortalama 2 ila 3 hafta bekletilmesi gerekir. 15 – 21 gün arası bidonda tuz ile bekletilen beyaz lahanalar turşuya dönüşecektir. En iyi tada ulaşmak isteyenler 17 – 18. günlerde beyaz lahanayı bekletmeyi sonlandırmaktadır.
Rize Usulü Beyaz Lahana Malzemeleri Nelerdir?
Rize usulü beyaz lahana malzemeleri şunlardır:
· Lahana
· Sarımsak
· Kaya tuzu
· Sofra tuzu
· Su
· İsteğe bağlı biber
Kaya tuzu kullanılması tarifin önemli püf noktalarından biridir.