Karadeniz usulü olarak da bilinen Rize usulü fasulye turşusu, herkesin diline pelesenk olmuş özel bir lezzettir. Taze fasulyeler ile hazırlanan ve çoğunlukla organik fasulyelerin tercih edildiği bu turşu yıl boyu tüketilebilir. Kolay muhafaza teknikleri kullanılarak uzun süre tüketimi yapılabilen fasulye turşusunun hazırlanması da oldukça kolaydır.
Evde yer alan standart malzemeler ile kolaylıkla fasulye turşusu yapılabilmektedir. Taze fasulye kullanmak en önemli ipuçları arasında bulunur. Tat vermesi için birçok kişi kırmızı biber ve yeşil biberi de hazırlık aşamasında tarife eklemektedir. Rize usulü fasulye turşusu yapmak isteyenler hazırlanan tarifi inceleyebilir.
Rize Usulü Fasulye Turşusu için Fasulyeler Nasıl Temizlenir?
Rize usulü fasulye turşusunu hazırlamanın ilk aşaması malzemeleri doğru seçmektir. Taze ve mevsiminde olan malzemeler ile fasulye turşusu yapılması, aromanın daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
Rize usulü fasulye turşusu almak isteyenler için sunulan ipuçları da vardır. Bu ipuçlarından en önemlisi fasulyenin hazırlanma ve temizlenme aşaması ile ilgilidir. Fasulye temizliği yaparken fasulyenin güzelce yıkanmasına dikkat edilmelidir. Ardından uç kısımlarının kesilmesi gerekir. İnce ve uzun parçalar şeklinde kesilen fasulye, turşu yapımı için hazır hale gelecektir.
Fasulye Turşusu için Nasıl Bir Tencere Kullanılmalı?
Fasulye turşusu yapmak için kullanılan tencerenin büyüklüğü önemlidir. Hacmi geniş, büyük ve malzemeyi karıştırması kolay olacak ölçülere sahip bir tencere tercih edilmelidir. Rize usulü fasulye turşusu yapan birçok kişi büyük kaplar ve büyük tencereler kullanır.
Fasulye Turşusu Kolay Muhafaza Edilir Mi?
Rize usulü fasulye turşusu hazırlandıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmesi daha uygun olacaktır. Bol miktarda yapılmış ve uzun süre ile korunması ve tüketilmesi isteniyor ise bidonlara fasulye turşusu yerleştirilmelidir. Fasulye turşusu az miktarda hazırlanmış ise cam kavanozlara yerleştirilerek ağzı sıkıca kapatılmalı ve buzdolabında bekletilmelidir. Buzdolabında ya da serin bir alanda ve ağzı sıkı şekilde muhafaza edilen fasulye turşusu uzun süre tazeliğini koruyacaktır.
Fasulye Turşusu Yapmak için Hangi Malzemeler Gerekir?
Rize usulü fasulye turşusu, Karadeniz'in en popüler tariflerinden biridir. Bu tarif hazırlanırken kullanılan malzemelere kolay erişilebilmesi de tarifin popüler olmasını sağlar. Kolaylıkla elde edilebilen malzemeler ile hazırlanan fasulye turşusunun maliyeti de düşük olmaktadır. Fasulye turşusu yapılırken kullanılan malzemeler ortalama 12 kişilik tarif için geçerlidir. Bu malzemeler ve ölçüleri şunlardır:
· Kaya tuzu – 4 yemek kaşığı
· Sarımsak – 10 ila 12 diş arası
· Sirke – çoğunlukla üzüm sirkesi ve ortalama 1 bardak
· Su – 1,5 ila 2 litre arası
· Taze fasulye – turşuluk ve yaklaşık 2 – 2,5 kg
İsteğe bağlı olarak tarif hazırlanırken yeşil biber ve kırmızı biber de fasulye turşusunun içerisine dahil edilebilir. Turşular birden fazla sebze ile yapılabilmekte ve yancı olarak isimlendirilen diğer sebzelerin aromasından yararlanılabilmektedir.
Rize Usulü Fasulye Turşusunun Yapılışı Nasıl?
Fasulye turşusu yapmak isteyenler malzemelerini hazırladıktan sonra aşağıdaki sıralama ile turşularını yapabilir:
· Fasulyeler temizlenir ve ardından kaynatılır.
· Fasulye kaynatılırken yaklaşık 2 litre su kullanılır.
· Kaynatma sürecinde fasulyeler sürekli karıştırılır.
· Kaynayan fasulyeler bir tepsiye yayılır ve üzerine soğuk su eklenir.
· Su süzdürülür.
· Tencereye 1,5 litre kadar su eklenir.
· Kaya tuzu eklenir.
· Sirke eklenir.
· Kaya tuzu ve sirke kaynatılır.
· Sarımsaklar ince ince kesilir ve fasulyeler ile karıştırılır.
· Fasulyeler kavanoza yerleştirilir.
· Kaya tuzu ve sirke karışımı kavanoza eklenir ve kapağı sıkıca kapatılır.
3 gün beklenir.