Karadeniz Bölgesi’nin geleneksel mutfağı denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri de mısır ekmeğidir. Kullanılan malzemelerin doğallığı sebebi ile Rize usulü pişirme ve hazırlama teknikleri ön plana çıkar. Karadeniz Bölgesi’nde yaygın bir şekilde kullanılan mısır ekmeği günümüzde Türkiye’nin farklı yerlerinde de kolaylıkla bulunabilmektedir.

Evde kendi mısır ekmeğini yapmak isteyen birçok kişi geleneksel tarifi kullanmayı tercih eder. Rize usulü mısır ekmeği tarifinin hazırlanması, pişirilmesi ve servis edilmesi esnasında dikkat edilmesi gereken faktörler vardır. Türk ve Karadeniz mutfaklarının vazgeçilmez tatlarından biri olan mısır ekmeği yöresel tatlar arasında bulunur.

Rize Usulü Mısır Ekmeği

BİM Cuma Kataloğu Airfryer, Ankastre Set, Kahve Makinesi Kaçmaz! BİM 22 Aralık 2023 Kataloğu Geldi! BİM Cuma Kataloğu Airfryer, Ankastre Set, Kahve Makinesi Kaçmaz! BİM 22 Aralık 2023 Kataloğu Geldi!

Rize Usulü Mısır Ekmeği Malzemeleri Neler?

Rize usulü mısır ekmeğinin malzemeleri, yöresel olarak değişiklik gösterebilir. En sık kullanılan ve özel malzemelere sahip olan tarif Rize usulü tariftedir. Rize usulü mısır ekmeği pişirmek isteyenlerin malzemelere ve ölçülerine dikkat ederek tarifi kullanmaları gerekir. Rize usulü mısır ekmeğinin malzemeleri şunlardır:

·         Mısır unu – 5,5 – 6 su bardağı

·         Kara lahana yaprağı – 5 adet

·         Su – 5 bardak

·         Tuz – 3 çay kaşığı

·         Şeker – 2 tatlı kaşığı

·         Sıvı yağ – 1 çay kaşığı

Malzemeler ekmeğin yapılacağı sayıya, pişirilecek kişinin çokluğuna göre arttırılabilmektedir. Bu malzemeler ortalama bir tarif için geçerlidir.

Rize Usulü Mısır Ekmeği İpuçları Nelerdir?

Rize usulü mısır ekmeği yaparken bazı unsurlara dikkat edilmelidir. Örneğin kaynar su yerine ılık ya da sıcak su kullanılmalıdır. Ancak ekmek için kullanılacak olan bu suyun eli yakmayacak bir dereceye sahip olması gerekir. Bu sebep ile de suyun 100 derecede kaynatılmaması, kaynamış ise de ısısı düşene kadar bekletilmesi önerilir.

Kullanılan sıvı yağ oranı da önemlidir. Rize usulü mısır ekmeği tarifinde her malzeme ve malzeme oranı son derece değerlidir. Bir süre sonra göz kararı hareket edilebilir olsa da ilk kez mısır ekmeği yapacak olan kişilerin tarifteki ölçeklere dikkat etmesi önerilir.

Rize Usulü Mısır Ekmeği

Rize Usulü Mısır Ekmeği Nasıl Hazırlanır?

Mısır ekmeği yapımında kara lahana kullanılması tamamen isteğe bağlıdır. Rize usulü tarifte kara lahana dış kaplaması için tercih edilir. Bir tepsi içerisinde malzemeler karıştırılır ve hamur haline gelene dek yoğurma işlemi yapılır. Suyu çekene kadar yoğurulan ve kuru bir hale gelen mısır ununun bir süre dinlendirilmesi gerekir.

Fırın tepsisine isteğe bağlı olarak kara lahana yerleştirilir. Kara lahana önceden temizlenmeli ve ayıklanmalıdır. Ardından üzerine mısır ekmeği için hazırlanan ve yoğurulan karşım eklenir. Üzeri düzeltilir ve eğer şekil verilmek isteniyor ise bu esnada şekil verilebilir. Ardından fırına verilen mısır ekmeğinin pişmesi için fırın kapağı sürekli açılmamalıdır.

Rize Usulü Mısır Ekmeği Fırında Kaç Derecede, Kaç Dakikada Pişer?

Rize usulü mısır ekmeği pişirmek isteyenler 180 ya da 200 dereceye ayarladıkları ve önden ısıttıkları fırınları tercih edebilir. Eski tip fırın kullanılacak ya da soba tipi fırın kullanılacak ise fırının ısıtılması önemli bir etkendir. Rize usulü mısır ekmeği pişirirken derecesi ayarlandıktan sonra ortalama 60 dakikalık bir pişirme süresi gerekir.

50 dakikalık pişme süresinin ardından ekmeğin pişmeye yakın olup olmadığı kontrol edilebilir. Fırın kapağının sürekli açılmaması ve ekmeğin sürekli kontrol edilmemesi gerekir. Mısır ekmeği için gereken malzemeler doğru hazırlandıktan ve fırın önden ısındıktan sonra ekmeğin pişmemesi ile karşılaşılmayacaktır. 60 dakika sonra ekmek fırından hemen çıkarılmamalı, fırın kapatıldıktan sonra dinlenmeye alınmalıdır.

Rize usulü diğer tarifleri inceleyebilirsiniz:

Rize Usulü Kavurma Nasıl Yapılır? Tarifi

Rize Usulü Pepeçura Nasıl Yapılır? Tarifi

Rize Usulü Sütlaç Nasıl Yapılır? Tarifi

Rize Usulü Kara Lahana Çorbası Nasıl Yapılır? Tarifi

Rize Usulü Kuru Fasulye Nasıl Yapılır? Tarifi

Editör: Yüksel KARAKAN