Rize’nin Kalkandere ilçesinde bulunan 189 yıllık tarihi Hüseyin Hoca Köyü Sahil Camii tamamlanma aşamasına gelen restorasyon çalışması ile Cumhuriyetin 100. Yılında 29 Ekim’de ibadete açılıyor. Tarihi cami M.1834 yılında Trabzon’un Of İlçesinin Keler köyünde dönemin ahşap oyma ustaları tarafından yöredeki kestane ağaçlarından yapıldı.
Geleneksel ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birini yansıtan cami, çantı tekniği adı verilen çivi kullanılmadan, birbirine geçme ahşap işçiliği ile yapıldı. Tarihinde 2 kere taşınan cami ilk kez 1977 yılında Of’tan Kalkandere Hüseyin Hoca köyüne göç eden köy halkı tarafından Kalkandere’ye taşındı. Hüseyin Hoca Köyünde bir çay alım yerinin üzerine yerleştirilen cami 2004 yılında Kültür Varlığı olarak tescil edildi. 2011 yılında ise 17 metre güneye taşınan cami şu anki mevcut yerine yerleştirildi.
ÇATI VE AHŞAP MALZEMELERİN ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN RESTORASYONA ALINDI
Ahşap camide, yıllar içerisinde eskiyen çatı ve ahşap malzemelerin ömrünü uzatmak için Rize İl Özel İdaresi tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Ahşap oyma ve işleme sanatının en ince detaylarına kadar el emeği ile bezenmiş, hayranlık uyandıracak bir görsellik oluşturulmuş camide mihrap, minber ve vaaz kürsüsü birbirine uyumlu ahşap motiflerle süslenmiş, benzer şekilde mahfil köşkü ve tavan göbeği de ahşap işlemeleri ile birlikte manevi bir huzur ortamı oluşturulmuş. 189 yıllık tarihi cami son aşamaya gelen restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Cumhuriyetimizin 100. yılında 29 Ekim’de ibadete açılacak.