Rize Belediyesi, riskli binaların yıkımı ve  şehri güzelleştirmek için kentsel dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şehrin en önemli Kentsel dönüşüm projesi olan ve 1. etap olarak kaydedilen Belediye Blokları tamamlandı. Engindere mahallesi pisa evleri tamamlanmak üzere, Deniz Sitesi ve Yağlıtaş mahallesinde çalışmalar hızla devam ediyor.

Dalyan Otopark ve Laleli Çarşısı ise dönüşümde ki diğer dokunuşlar olarak göze çarpıyor. Turizme yönelik Kentsel Dönüşüm projesi olan Piriçelebi mahallesi Kültür sokağı için geçtiğimiz günlerde ilk kazma vuruldu. Peki sırada hangi mahalle var? İkinci etap ne zaman başlıyor? Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin kentsel dönüşümde 1 etabın bittiğini, 2. etap için Bakanlıkla görüşeceklerini söyleyerek "Meydan çevresinde çeşitli binaların yıkılacağı söylentileri var. Ben deklere etmeden bu söylentilere itibar edilmemelidir" dedi.

İKİNCİ ETAP İÇİN PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ikinci etap için proje çalışmalarının yapıldığını kaydederek"  İkinci etap Meteler kavşağından Kültür Merkezine kadar olan Cumhuriyet caddesi ile Menderes Bulvarı arasında olan alanı kapsıyor. Burada yaklaşık 4 bin 500 bağımsız bölüm var. Şuanda bu alanla ilgili hemen başlamak için hali hazırda yaptığımız bir çalışma yok. Bunu Çevre şehircilik Bakanlığı ile görüştükten sonra başlayacağız.

Mevcut kentsel dönüşüm çalışmalarımız bittikten hemen sonra bu alanda çalışmaya başlayacağız çünkü bu alan 700 işyeri ve  3 bin 650 konutu kapsıyor. Bu kadar hane ve dükkkana hemen yer bulamazsınız. Bu nedenle projeye küçük etaplar halinde devam edeceğiz ancak projeksiyonumuzda bir yer ve o alanda yıkma, yeniden inşa etme gibi çalışmalar yapılamıyor. Bu alan için muhtarlarla birlikte gözlemsel bir çalışma yapacağız. Bu çalışma neticesine göre bir çalışma yürütebiliriz "dedi.

ÜÇÜNCÜ ETABI KAPSAMDAN ÇIKARDIK

Rize'de Tipi Nedeniyle Bazı Yapılarda Hasar Oluştu Rize'de Tipi Nedeniyle Bazı Yapılarda Hasar Oluştu

Planladıkları 3. etap çalışmalarını kapsam dışı bıraktıklarını söyleyen Metin, "Kentsel dönüşümde  3. etap ise Kültür Merkezinden ÇAYKUR'a kadar olan bölümdü.

Ekrem Orhon mahallesinden bahsediyorum ancak biz 3. etap dediğimiz bölümü bu kapsamından çıkardık. Bu mahalleyle ilgili ev satın almak isteyen vatandaşların yakında yıkılacağına ilişkin duyumlar almalarıyla beraber ev almadıkları veya satamadıkları şeklinde duyumlar alıyoruz. Orada evlerde alım satım kiralama, işyerleri faaliyetleri sürüyor. Orası ile ilgili planlama belki çok daha ilerleyen yıllarda yapılacaktır."

ZİRAAT BANKASININ BULUNDUĞU ADAYI KALDIRMAK İSTİYORUZ. AMA !

Şehir merkezini rahatlatacak yıkım planlamalarını sürekli konuştuklarını ancak bunların karar vermekle hayata geçirelimeyeceğini vurgulayan Metin  "Birçok yer için yıkılacağı şeklinde yorumlamalar yapılıyor. Bazen sohbetlerde biz de yıkılması gerek şeklinde yorumlar yapıyoruz. Bu sözlerde projeye almışız şeklinde yorumlanıyor ancak şuanda böyle bir yıkım ve yenileme çalışmamız yok. Mesela Ziraat Bankasının bulunduğu adayı biz de konuşmuştuk. Bir önceki seçimlerde Çevre ve Şehircilk Bakanımıza bu alanı da açıp park alanımıza katmamızın uygun olacağını aktarmıştım.

Mevcut yerlerin Belediye bloklarıyla takası sağlanarak bu geçişi sağlayabiliriz demiştim. O ada üzerindeki banka ve diğer tüm hak sahipleriyle Ocak,Şubat aylarında oturup görüştük mütabık olduk ancak 6 Şubatta deprem oldu, seçim oldu derken Bakanımız da değişti. Yeniden Bakanımıza bunu akrtararak konuşmamız lazım. Takas yapılması durumunda orası bizim gündemimizde" şeklinde konuştu.

ÖZEL İDARE, ENDÜSTRİ MESLEK NE OLACAK

Başkan Metin" Özel İdarenin olduğu yer, yan kıyısında ki yerler, Endüstri Meslek Lisesi ve Valiliğe kadar olan yerler bir kordon olarak Memiş Ağa Parkı ile birleştirilmesi ve hatta eski Beldiye Binası dahil yıkıllıp genişlettirilmesi gündemimizde idi. Bu Rize'nin hedefi olan işler ancak bunlar yarın olabilecek işler değil.

Bakanlıkla konuşarak planlayacağımız uzun vadeli işler. Heryeri yıksak güzel olacak da, 30 yıldır konuştuğumuz Belediye Blokları ancak yapılabildi. Deprem yıkımının tahribatı 3 yıllık bir süreç Dolayısıyla bu süreçte bu alanları hemen devreye sokma şansımız yok" dedi.

Kaynak: Çiğdem HACIFAZLIOĞLU