Haber: Çiğdem HACIFAZLIOĞLU
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Lütfü Çorbacı, Türkiye Bitkileri Veri Servisi verilerine göre, Rize’de 86'sı endemik olmak üzere 777 bitki türü bulunmasına rağmen kentsel peyzajda yabancı yurtlu bitkilerin kullanılmasının milli servete ve yerel bitkilere zarar verdiğini söyledi.
Kentlerde kullanılan yabancı bitkilerin zamanla yerli bitki hastalıklarına ve istilacı türlere dönüşme riski taşıdığına dikkat çeken Doç. Dr. Ömer Lütfü Çorbacı “ Karadeniz Bölgesi bitki varlığı bakımından bu kadar zengin konumda iken, kentsel peyzajlarda egzotik/yabancı yurtlu bitkilerin bu kadar çok kullanılması ekolojik ve ekonomik açıdan kentsel çevreye etki etmesinin yanısıra milli servetin boşa akıtılmasına neden olmaktadır" dedi.
İklimsel özellikleri açısından Rize'nin ülkenin en yeşil kentlerinden biri olmasına rağmen şehirde kullanılan bitkilerin sadece yüzde 24'nün yerli olduğunu kaydeden Çorbacı "Rize Belediyesi son yıllarda kendi serasında yetiştirdiği bitkileri şehir süslemesinde kullanarak milli servete ciddi katkı sağlıyor. Yerel bitkilerin kullanılması noktasında da birlikte çalışmalarımız var. Ancak ilçelerimizle beraber incelendiğinde park ve bahçelerde kullanılan bitkilerin %76 egzotik/yabancı yurtlu bitki iken %24 doğal bitki taksonları olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda yeşili ile ön plana çıkan bir kentte bu kadar fazla sayıda yabancı yurtlu bitkinin kullanılması düşündürücüdür" şeklinde konuştu.
Çorbacı " Kentin peyzajında Karayemiş, Hurma, Armut, Elma, Turunçgiller, Likapa, Doğu Karadeniz Ladini, Göknarı, Meşesi, Söğüdü yöresel bitkiler çok az ya da hiç kullanılmamıştır. Sevindirici olan ise Belediye Başkanımız Sayın Rahmi Metin'in doğal taksonların ve yöresel meyvelerin kullanımına yönelik çalışma başlatması sayesinde yeni yapılan ve yapılacak olan kentsel yeşil alanlarda bu sayının artacağını gösteriyor olmasıdır" dedi.