Erzurum

“Sağlıklı hayat merkezlerinde hayat var”

Abone Ol

Sağlıklı Hayat Merkezleri’nin, sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak olduğunu ifade eden Uzman Dr. Melike Alsancak, “Sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulan yapılardır.” dedi.

Uzman Dr. Melike Alsancak, Dünya Sağlık Teşkilatı (DST) tarafından sağlık, “sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik halidir” şeklinde tanımlandığını belirterek, “Bu tanımlama ile bedenen ve ruhen sağlık kavramı herkes tarafından bilinen bir olgu haline gelmiştir. “Sosyal yönden tam bir iyilik hali” kavramı ise sağlığın sadece bireysel bir durum olmadığını, toplumsal yönünün de bulunduğunu ortaya koymaktadır. Çoğu kimsenin aklına “sağlık ve sağlığı koruma, geliştirme” denildiğinde ilk olarak hekim, hemşire ve hastaneler gelmekte ve sadece tedavi edici sağlık hizmetlerini düşünmektedir.” dedi.

“Hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak”

Alsancak, sağlık hizmetlerinin önem sırasına göre; koruyucu, iyileştirici ve rehabilite (bozulan fonksiyonları yerine getirmek için yapılan yöntemler) edici hizmetlerin bütünü olduğunu hatırlatarak, “Koruyucu hekimlik hizmetleri hastalıklardan koruma yanında erken tanı, tedavi ve hastalığın tekrar etmesi ile komplikasyonlarından (bir rahatsızlığın, hastalığın veya tıbbi tedavi işleminin ön görülebilen istenmeyen etkilerinden) korumayı da kapsar. Birinci basamak sağlık hizmetleri, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri olarak ön plana çıkmaktadır. Yatarak tedavilerin gerekli olmadığı, ayaktan teşhis ve tedavilerin yapılabildiği, bir takım evde sağlık hizmetlerinin yürütülebildiği hizmetler olarak ifade edilir. Birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında ilçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri, aile hekimliği birimleri ve Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM) hizmet vermektedir. SHM’ler sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulan yapılardır. Bu merkezlerin açılmasındaki amacı Bakanlığımız “hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak” düsturuyla duyurmuştur.” diye konuştu.

“Erzurum’da hizmet veren beş SHM var”

Sağlıklı Hayat Merkezi’nin bireylerin sağlıklı yaşam tarzını benimsemelerine, fiziksel aynı zamanda ruhsal sağlıklarını geliştirmelerine ve sağlıkta refah düzeylerini artırmalarına yardımcı olarak çeşitli hizmetler sunan kuruluşlar olduğunu belirten Uzm. Dr. Melike Alsancak, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bülteni’nde yaptığı açıklamada şöyle dedi, “ Verilen hizmetlerin ücretsiz olması ile bireyler tarafından ulaşılabilirliğin artırılması planlanmıştır. Sağlık, senin en büyük hazinen, hazinene yeni güzellikler eklemek için seni en yakın sağlıklı hayata merkezimize davet ediyoruz. İlimizde hizmet veren beş SHM bulunmaktadır. “