Ülke sınırları içerisinde çalışanlara sosyal Güvenlik Kurumu’ndan müjdeli bir haber geldi. Yaşlılık dönemlerini maddi açıdan emeklilik ile garanti almak isteyenlere seslenen kamu kurumu, bu hakkın tahminlerden çok daha önce elde edilebileceğini ifade etti.
Emeklilik için sağlanması gereken yaş, sigortalılık süresi ve prim günü şartlarının bazı meslek grupları için esnetildiğini ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu, ‘yıpranma payı’ uygulamasına dikkat çekti. Ağır şartlar altında çalışan kişilere yasalar çerçevesinde senelik olarak ilave gün sayısının tanımlandığını belirten kamu kurumu, uygulamaya ilişkin tüm detayları paylaştı.
MESLEK GRUPLARINA GÖRE DEĞİŞİYOR
Ağır şartlar altında çalışan işçilere yasalar gereğince yıpranma payının tanımlandığını ve böylelikle ilave gün sayısı ile erken emeklilik zemininin oluştuğunu belirten Sosyal Güvenlik Kurumu, ek sürelerin meslek gruplarına göre değişiklik gösterdiğini ifade etti.
Madencilik ve yer altı işlerinde çalışanlara her yıl için 180 gün, basın alanında çalışanlara ise her yıl için 90 gün ilave sürenin tanımlandığını belirten Sosyal Güvenlik Kurumu, her meslek grubu için azami ilave süresinin 5 yılı aşamayacağını vurguladı.
MESLEK GRUPLARINA GÖRE İLAVE PRİM GÜN SAYILARI (SENELİK)
Kurşun ve arsenik: 60- 90 gün
Cam fabrikaları ve atölyeleri: 60 gün
Çimento, kok, alüminyum ve demir fabrikaları: 60 gün
Demir- çelik fabrikaları: 90 gün
Türk Silahlı Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet: 90 gün
Su altı: 60- 90 gün
TBMM yasama organı, Cumhurbaşkanlığı yardımcıları, TRT çalışanları, Ceza İnfaz Kurumu çalışanları: 90 gün
Ebeler, hastabakıcı hemşireler, hemşireler, toplum sağlığı teknisyenleri, fizyoterapistler, odyologlar, anestezi teknikerleri, tıbbi laboratuvar çalışanları, diyaliz teknikerleri, ağız ve diş sağlığı teknikerleri, radyoterapi teknikerleri, eczane teknikerleri: 60 gün
Doktorlar, diş hekimleri, ihtiyat pilotları: 60 gün