Sigortalı çalışma hayatı olan kişiler için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan önemli bir açıklama geldi. Bazı hastalıkların erken emekliliğin önünü açtığını belirtenQ kamu kurumu, önemli bir liste paylaştı.

Resmi web sitesi ve diğer resmi kaynakları aracılığı ile yayınlamış olduğu ilgili listede 18 hastalığın ismine yer veren Sosyal Güvenlik Kurumu, hastalıklardan birine veyahut da birkaçına sigortalı çalışma hayatı devam ederken yakalananlara, erken emeklilik hakkının tanımlanacağını bildirdi. 

47268

ERKEN EMEKLİLİĞİ GETİREN 18 HASTALIK

Normal şartlarda emeklilik için sigortalılık süresi, prim günü ve yaş şartlarının sağlanması gerektiğini belirten Sosyal Güvenlik Kurumu, hastalık durumlarında bu şartların esnetildiğini ifade etti. Sigortalı çalışma hayatı devam ederken hastalığa yakalanan ve bu neden ile de işgücü kaybı yaşayan kişilerin erken emekli olabileceklerini belirten kamu kurumu, listede yer alan hastalıkları şu şekilde sıraladı: 
Behçet
Beyin tümörü
Parkinson
Epilepsi
Kanser
Siroz
AIDS
Tüberküloz
Organ nakli (kemik iliği hariç)
MS
Bipolar bozukluk 
Şizofreni
Zeka geriliği
Görme kayıpları
Demans
Uzuv kayıpları
Felç
Serebral Palsi

“YÜZDE 60” ŞARTINA DİKKAT

Yukarıda sıralanmış olan hastalıklardan birine veyahut da birkaçına yakalanmış olan ve bu durumu ispat edecek bir sağlık raporu bulunan kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na şahsen başvuruda bulunarak erken emeklilik sürecini başlatabilirler. Ancak sağlık raporunda yüzde 60 ve üzeri işgücü kaybının yaşandığının belirtilmiş olması gerekmektedir. 

İhracat Artışı İçin Dijital Dönüşüm Şart İhracat Artışı İçin Dijital Dönüşüm Şart

Erken emeklilik için işgücü kaybı şartının yanı sıra sigortalılık süresi ve prim günü şartlarının da sağlanması gerekmektedir. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu, en az 10 yıllık sigortalılık süresi bulunan ve bin 800 günlük primi tamamlanmış olan tüm vatandaşlara, malulen emeklilik hakkı tanımlayacaktır. Malulen emeklilik başvurusu için kişinin bağlı bulunduğu SGK İl/ İlçe Müdürlüğü’ne gitmesi gerekmektedir.
 

Editör: Yüksel KARAKAN