Bildiğimiz tıp varken bu da nereden çıktı diyeceksiniz ama yazmadan edemeyeceğim. Zira bu gün Rize Devlet Hastanesi hacamat uygulamasıyla Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) alanında bir ilke imza attı.
Tarihsel olarak baktığımızda 5000 yılı aşkındır dünyanın birçok yerinde uygulanan bu yöntem, peygamberimizin de (s.a.v.) tavsiyesiyle bütün İslam coğrafyasına yayılmıştır. Ancak her ne olduysa batı tıp dünyasının unuttuğu (veya unutturduğu) bu uygulama, son zamanlarda tekrar eski popülaritesini kazanmaya başladı. Güzel olan şu ki, ülkemiz 2014 yılında çıkardığı bir yönetmelikle, Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden daha kapsamlı bir mevzuata kavuşmuş oldu. Böylece akapunktur, hacamat, sülük, fitoterapi ve diğer Geleneksel Tıp Uygulamaları, Tamamlayıcı Tıp şeklinde ülkemizde de yerini aldı.
İlimiz Devlet Hastanesinin başlattığı bu güzel uygulamanın hatırına kaleme aldığım bu yazımda sizlere kısaca hacamattan bahsetmek isterim. Öncelikle şunu diyelim ki, halk arasında kan aldırmak olarak bilinen hacamatın, damardan kan aldırmakla ilgisi yoktur. Yapılan işlem vücudun belli bölgelerine yüzeysel cilt kesileri oluşturarak vakumla beraber kanın alınmasıdır. Böylece immün sistemi güçlendirmede, fibromiyaljide, romatizmal hastalıklara ait kronik ağrılarda, eklem hareket kısıklığında, sabah tutukluğunda, kronik yorgunlukta, kas-iskelet sistemi mekanik ağrılarında, osteoartrit gibi diz ağrılarında, migren tipi baş ağrılarında, organik olmayan uyku bozukluklarında, sindirim sistemi hastalıklarında ve hekimin belirlediği diğer bazı durumlarda uygulanır.
Hacamatta yapılan işlem her ne kadar kan almak gibi gözükse de, bilinenin aksine asıl maksat kirli kanı almak değildir. Bu nedenle bazı durumlarda kan akıtmadan da kuru kupa dediğimiz yöntemle hastalar tedavi edilebilmektedir. Hacamatın kimlere yapılıp, kimlere yapılamayacağı, hacamat yapılacak kişilerin hacamata gelmeden önce nelere dikkat etmeleri gerektiği, hangi bölgelere, hangi sıklıkla ve ne kadar uygulama yapılması gerektiği eğitim almış hekimler tarafından belirlenmekte, ön hazırlık için hastaya önceden bilgi verilmektedir.
Halen İlimizde iki özel klinikte ve Devlet Hastanesinde yapılan GETAT uygulamaları, ülkemizin birçok yerinde Tıp Fakülteleri ve Araştırma Hastanelerinde de yasal olarak faaliyet göstermektedir. Geleneksel Tıp uygulamalarına gönül vermiş bir hekim olarak bu güzel gelişmeleri canı gönülden tebrik ediyorum. Lakin Aile Hekimlerinin bu uygulamaların dışında tutulmasına ise anlam veremiyorum. Zira mevcut ruhsatlı GETAT uygulama ünitelerinin hâlihazırdaki talepleri karşılayamaması durumunda, hastalarımızın ehliyetsiz kişilerin eline düşmesinden endişe duyuyorum.
Unutmayınız ki; mevcudat içinde en kıymettar hayattır. Ve hayata hizmet ise o nispette kıymettardır.
Güzel ve sağlıklı günler sizlerin olsun.