Eskişehir

Toprağın öyküsü bu kez Cumhuriyetin 100. yılı için yazıldı

Abone Ol

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen 16. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, sona erdi. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, “Cumhuriyetimizin 100. Yılı şerefine 24 sanatçımızın emekleri ile ortaya çıkan eserimiz, Mustafa Kemal Atatürk’e olan minnetimizin küçük bir göstergesi. Bu güzide eser şehrimizin kimliği olmakla birlikte, cumhuriyet ışığımızı da temsil ediyor” dedi.

Tepebaşı Belediyesi’nin uluslararası ölçekte düzenlediği 3 sanat etkinliğinden biri olan Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, 16. kez gerçekleştirildi. Bu sene, cumhuriyetimizin 100. yılına atfedilen sempozyumda 24 sanatçının ellerinden çıkan eserler bir araya gelerek cumhuriyet ışığını temsil etti ve Mustafa Kemal Atatürk’ün silüeti altında bir bütün oluşturdu. 4-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, birbirinden renkli ve kent halkının dahil olduğu çok sayıda etkinliği de içinde barındırdı.

“Pişmiş toprağı uluslararası bir etkinlikle gündeme taşıyoruz”

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da pişmiş toprağın kent için önemine dikkat çekerek, “İnsanlığın en sıcak yapıtaşı pişmiş toprak. Yapıtaşlarından sanatsal kullanıma kadar, zaman içinde çok farklı kullanım alanları bulmuş kendine. Eskişehir’in Tepebaşı bölgesi de cumhuriyetle birlikte, tuğla-kiremit sektörünün geliştiği bir bölge olmuştur. Öyle ki kentin bütün fabrikaları bu bölgeye kurulmuş. Kent gelişip, nüfus da artınca ve fabrikalar da yerleşim bölgelerinin ortasında kalınca, bazıları kapanmış, bazıları da biraz daha modern bir üretimi hedefleyip sanayi bölgesine taşınmış. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, 20 yılı aşkın süredir artık kentin ‘kimliklerinden’ biri haline gelen pişmiş toprağı uluslararası bir etkinlikle gündeme taşıyıp, yaşatmayı başarıyor. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nda pişmiş toprak; bilimsel, sanatsal ve sektörel olarak ele alınıyor. Davet edilen sanatçıların çalıştığı eserler, Tepebaşı bölgesinde parklara yerleştiriliyor” dedi.

"Bir cumhuriyet ve Atatürk kenti olan Eskişehir’e çok yakıştı"

Başkan Ataç, kent halkının sempozyumu benimsediğini de belirterek, “Sempozyumun başlangıcı düğün, bayram gibi oluyor. Belediyemiz bir sanat galerisi gibi pişmiş toprağın yeşil alanlarda sergilenmesi ayrıca bir açık hava müzesi özelliği sunuyor. Bugüne kadar 129 sanatçının 220 eser ortaya çıkardığı sempozyum aynı zamanda bir vefa projesi ve her yıl kaybettiğimiz değerlere adanıyor. 2 tane kolektif eseri kentimize kazandırdık. Örneğin Varlığınız Sağlığımız Anıtı önemli bir çalışmamız oldu ve pandemide kaybettiğimiz sağlıkçıların isimleri o anıtta yaşamaya devam edecek. Bu yıl da 100. yılı dolayısıyla cumhuriyetimize adanmış bir eser ortaya çıkardık. Üzerinde kültürümüzün farklı dönemlerinden izler, figürler taşıyan bir eserimiz oldu. Cumhuriyetimizin ışığını yansıtan eserimiz, bir cumhuriyet ve Atatürk kenti olan Eskişehir’e çok yakıştı. Cumhuriyetimizin 100. Yılı şerefine 24 sanatçımızın emekleri ile ortaya çıkan eserimiz, Mustafa Kemal Atatürk’e olan minnetimizin küçük bir göstergesi. Bu güzide eser şehrimizin kimliği olmakla birlikte, cumhuriyet ışığımızı da temsil ediyor. Elbette böyle bir sanatsal organizasyonu, uluslararası ölçekte uzun yıllardır devam ettirmek hiç de kolay bir iş değil. Bu başarıyı, sanata sevgisi üst düzeyde olan Eskişehirlilerin destekleri ve sempozyumu benimsemeleri ile sağladık. Eğitim, havacılık, demiryolu, üniversite kenti gibi unvanlar ile anılan kentimizin, “sanat kenti” olarak da anılması için çalışmalarımız devam edecek” sözlerini kullandı.

Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda düzenlenen sempozyum çerçevesinde çocuk atölyeleri, pişmiş kaplarda yemek yarışması, down sendromlu bireyler yemek yarışması, torna yarışması, yerel üreticiler için satış noktası kent halkı ile bir araya geldi. Ayrıca sergiler, konserler ve dans gösterileri de etkinlik boyunca vatandaşlar tarafından ilgi gördü.