Çay, Rize'nin birinci derecede ekonomik kaynağı olmaya devam ediyor. Çay hem cebimize hem de vücudumuza fayda sağlıyor. Peki yanlış demlenen ve yanlış tüketilen çayın sağlığımıza ciddi zararlar verdiğini biliyor muyuz?

Rize'de Uyuşturucu ile Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor Rize'de Uyuşturucu ile Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor

Çay demlemek basit görünse de oldukça önemli bir işlemdir. Kahvaltı sofralarımızın, dost sohbetlerimizin baş tacı olan çayın daha keyif verici olması ve ağza hafif burukluk bırakması için doğru demleme teknikleri yıllardır makalelerle, görsellerle anlatılmaya çalışılıyor. Doğru demleme teknikleri sadece çayı lezzetli yapmıyor. Çayın daha lezzetli olması için uyguladığımız doğru yöntemlerin insan sağlığı açısından da önemli olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.

RESMEN HAŞLIYORUZ

Çay demlerken yaptığımız hatalardan biri demliğe önceden koyduğumuz çayın üzerine kaynar suyu ilave etmek. Bu yöntem çayın haşlanarak besin değerlerinin kaybolmasına ve rutubet almasına ve vücutta bakteri oluşumuna yol açıyor. Çayı demlemede en ideal yöntem üst çaydanlığa kaynamış suyu döktükten sonra 2-3 dakika beklemek ve üzerine yeteri kadar çay ekleyerek sallamadan demlenmesini beklemek. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı da  alt demlikteki suyunda kaynayarak üstteki demlenmiş çayı kaynatmamasını sağlamak

SUYU DÖKME ŞEKLİ ÖNEMLİ

Çayı demlerken suyu üst demliğe aktarma şekli de iyi bir çay demlemek için önemli bir faktör. Suyu kenardan dökerseniz oksijen kaybına yol açabilirsiniz. Biraz üsten ve yukarıdan demliğe boşaltırsanız suda ki oksijeni yeniden kazanmış olursunuz.2-3 dakika sonra çayı ekleyebilirsiniz.

MİDEYE ZARAR VERİYOR

Çayın uzun bir süre demlenmesi demek çay içerisinde bulunan bakteri ve mantarların artması demektir. Bu durumda mide asidinin artmasına ve mide ekşimesine neden olmaktadır. Aynı zaman uzun süreli yaşanan mide ekşimesi mide kanserine neden olan bir faktördür. 

BAYAT ÇAY KABIZLIK VE BEYİN FONKSİYONLARINA ZARAR VEREBİLİR

Özellikle dışarıda içtiğimiz uzun süre kaynayan bayatlamış çay vücuttaki suyu dışarıya atıyor. Bunun devamında da bağırsak fonksiyonları azalmaya başlayarak kabızlık sorunu ortaya çıkabiliyor. Çay 3 saatten sonra içerisinde bulunan enzimler metal ile birlikte etkileşime geçmeye başlıyor. Böylece metal ile etkileşime geçmiş olan çay beyin fonksiyonlarında da bozulmalara neden olabiliyor.

YÜKSEK ISIDA İÇİLİNCE KANSER RİSKİ DOĞURABİLİYOR

Çaydaki polifenollerin kanser hücreleri üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlandı. Ancak çok kaynar tüketilirse ters etki yaratıyor. Düzenli olarak kaynar, 65 santigrat derecenin üstünde sıcaklıkta içilen çayın yemek borusu kanseri riskini artırdığı binlerce kişi üzerinde yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Çayı bardağa doldurduktan hemen sonra değil de 1-2 dakika beklemek 65 santigrat derecenin üzerinde tüketmemek gerekiyor. 

YEMEKLERDE DEMİR EMİLİMİNİ AZALTIYOR

Çayın vitamin değerlerinden faydalanmak için ne zaman tükettiğiniz de önemli. Özellikle kahvaltıyla birlikte çay içtiğinizde, yediğiniz besinlerdeki demirin faydasını daha az görebilirsiniz. Özellikle bitkisel ağırlıklı beslenen kişilerde demirin emilimi tanenler tarafından daha fazla engelleniyor. Yemeğin hemen sonrasında içilen siyah çay o yemekten aldığımız demirin etkisini en aşağıya indiriyor. Bu nedenle çayın yemeklerden en az 30 dakika sonra tüketilmesi sağlığımız için daha yerinde olur.
Ayrıca çayın sağlığa yarattığı olumlu etkiler için ortalama 5- 8 dakika demlenmesi ve çok koyu tüketilmemesi önemli.

Kaynak: ÇİĞDEM HACIFAZLIOĞLU