Karadeniz'in enfes mutfağının önemli lezzetlerinden biri de acuka. Türkiye’nin farklı yerlerinde de yapılan ve farklı malzemeler ile birleştirilebilen acukayı yapmak için birçok tarif var. Rize usulü acuka yapmak isteyenlerin kullanacağı malzemelerin tazeliğine dikkat etmeleri önerilir. Rize usulü acuka, basit gibi görülmesine karşın detaylarının önemli olduğu bir lezzettir.
Kahvaltı, öğle yemeği, ana yemek ve meze gibi birçok farklı seçenek ile tüketilebilen acuka, atıştırmalıkların yanında da tüketilebilir. Rize’de genellikle kahvaltı ve meze olarak tüketilen ve sık sık sofralarda yer alan acukanın tarifi bir hayli özel.
Rize Usulü Acukada Ceviz Var Mı?
Rize usulü acuka tarifinin içerisinde ceviz bulunmaktadır. Çoğunlukla yemeğin içerisine eklemek yerine servis için üzerine ya da yanına eklemeyi tercih ederler. Rize usulü acukada yer alan ceviz eğer istenir ise acukanın içerisine de eklenebilmektedir. Acuka genellikle ekmek üstüne sürülerek tüketilir. Özellikle kahvaltılarda ve ara öğünlerde kullanıldığında tok tutması ile de bilinir.
Rize Usulü Acuka Tarifinde Hangi Salça Kullanılır?
Rize usulü acuka yapmak isteyenler hem biber hem de domates salçası kullanmalıdır. İki salça türünün yemekte birleştirilmesi alınan lezzetin daha doğal olmasını sağlayacaktır. Acuka tarifini yaparken bazı yöreler tek bir salça türünü seçerek ona göre acuka yapmaktadır. Rize usulü tarifte ise iki salça türü de kullanılır.
Rize Usulü Acuka Tarifinde Galeta Unu Mu Kullanılır?
Rize usulü acuka tarifinde isteyenler galeta unu kullanabilmektedir. Rize’deki birçok evde asıl olarak bayat ekmekler tercih edilmektedir. Bayat ekmek olmadığı zaman galeta unu en uygun un türüdür. Acuka yaparken genellikle bayat ekmek robottan çekilir ya da ince ince hale gelene kadar rendelenir.
Rize Usulü Acuka Tarifinde Hangi Malzemeler Var?
Rize usulü acuka tarifinde birçok malzeme vardır. Bu malzemeler çoğunlukla her evde bulunan yan malzemelerden oluşur. Rize usulü acuka tarifi için kullanılabilen malzemeler şunlardır:
· Biber salçası ve domates salçası
· Peynir
· Baharat karışımı (tuz, pul biber, kimyon, kekik, nane vb.)
· Ceviz
· Sıvı yağ
· Galeta unu ya da bayat ekmek
· Sarımsak
Acuka Kaç Dakikada Hazırlanır?
Acuka tarifi hazırlanırken herhangi bir pişirme süresi ile karşılaşılmaz. Malzemelerin karıştırılması ile hazırlanan ve bu sebep ile de pişirmeye gerek duyulmayan bir yemektir. Hazırladıktan sonra bir süre dinlendirilmesi her tada daha kolay ulaşılmasını sağlayacaktır. Acuka ortalama 10 dakika arasında hazırlanabilen bir tariftir. Kolay hazırlanması, malzemelerin basit olması ve pişirme olmaması acukanın sofralarda hızlıca yer almasını sağlar. Hazırlaması ve yemeye hazır hale getirilmesi oldukça kısa sürdüğü için her öğün kullanılabilir.
Acuka Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?
Acuka hazırlandıktan sonra uzun süre saklanabilir olan bir yemektir. Özellikle kahvaltılık olarak kullanılmak istendiğinde Rize’de onlarca kavanoza yapılır ve her kavanoz sıkı sıkı kapatılır. Muhafazası son derece önemli olan acuka eğer doğru kavanozlar ile saklanır ise herhangi bir bozulma olmadan aylarca tazeliğini koruyacaktır.
Acuka ortalama olarak 2 ay boyunca buzdolabında saklanabilir. Serin yerde ve kuru bir ortamda muhafaza edilmesi önerilen acuka, buzdolabında saklandığında daha uzun süre korunabilmektedir. Plastik ya da benzeri kavanozlar yerine camdan yapılan steril ve güvenli kavanozlar tercih edilmelidir. Böylelikle hem tazeliğini koruyacak hem de plastik gibi malzemelerin zararlı etkenlerinden uzak tutulacaktır.