Muhlama, Karadeniz mutfağı denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biridir. Yerli ve yabancı turistler için de önemli olan Muhlama, Karadeniz Bölgesi’ni ziyaret eden herkese ikram edilir, sofralarda kendine yer bulur ve oldukça değerlidir. Sadece Karadeniz Bölgesi ve Rize için değil aynı zamanda Türk mutfağı ve geleneksel mutfak kültürü için de Rize usulü Muhlama önem taşır.
Bazı mutfaklarda ve yörelerde Muhlama için kullanılan malzemelerin ölçüleri değişir. Bu durum ise son derece normaldir. Karadeniz Bölgesi’nin farklı yörelerinde Muhlamanın farklı yapıldığı bilinmektedir. Rize usulü Muhlama yöresel zenginlikler arasında bulunur ve hem Karadeniz için hem de Türk mutfak kültürü için son derece değerlidir.
Muhlama Nedir?
Muhlama, Karadeniz mutfağının özel lezzetleri arasında bulunur. Sık sık kahvaltılarda tercih edilen Muhlama aynı zamanda ara öğün ve atıştırmalık olarak da tüketilir. Gece acıkıldığında da hazırlanır, gün içerisinde açlık hissedildiğinde de. Hazırlanması kolay ancak dikkat isteyen bir lezzettir. Mısır unu, tereyağı ve peynir ile yapılan ve az malzeme isteyen Muhlamada teknik ve malzeme kalitesi önemlidir.
Muhlama Malzemeleri Nelerdir?
Muhlama yapmak için kullanılan malzemeler şunlardır:
· Mısır unu
· Su
· Süt ya da süt kaymağı
· Tereyağı
· Trabzon peyniri
· Un
Trabzon peyniri yok ise yerine tuzsuz tel peynir kullanılabilir. Rize usulü Muhlama yaparken çeçil peynir de sık sık tercih edilmektedir. Artık marketlerde Muhlama peyniri olarak satılan peynirler de vardır. Malzemelerin oranları kaç kişi için Muhlama yapılacağına göre değişir. Örneğin iki kişilik bir Muhlama için kullanılması gereken ölçekler şunlardır:
· Mısır unu – yarım bardak
· Peynir 150 – 200 gram
· Su – 1,5 – 2 bardak
· Süt – 2 yemek kaşığı
· Tereyağı – 2 yemek kaşığı
· Un – çeyrek bardak
Muhlama yaparken izlenmesi gereken adımlar vardır. Özellikle Rize usulü ile Muhlama yapmak isteyenlerin her adıma uyması daha leziz bir tat almalarını sağlar. Muhlamanın Rize usulü ile yapılışı şu şekildedir:
· Bakır tava içerisine tereyağı eklenir.
· Kısık ateşte tereyağının yavaş yavaş erimesi sağlanır.
· Süt kaymağı tereyağına eklenir ve erimesi sağlanır.
· Un eklenir.
· Mısır unu eklenir.
· Kısık ateşte pişirme işlemine devam edilir. Her iki un da az az eklenir.
· Tahta kaşık ile bakır tava içerisindeki malzemeler karıştırılır.
· Un renk aldıktan sonra az miktarda su eklenir.
· Tahta kaşık ile çektirme yapmaya devam edilir.
· Kalan su üzerine eklenir.
· Karıştırmaya devam edilir.
· Kolot peyniri eklenir.
· Kısık ateşte pişirilir.
· Tereyağı üste çıkmaya başladığında altı kapatılır ve servis edilir.
Muhlama Yapmanın Önemli Noktaları Nelerdir?
Muhlama yapmanın püf noktalarına dikkat edildiği takdirde yüksek kaliteden oluşan bir tat elde edilebilir. Rize usulü Muhlama yapmanın önemli noktaları şunlardır:
· Tereyağı: Tereyağının taze olması önemlidir. Tuz dengesi sağlanmış olmalı ve taze olmalıdır. Kullanılan miktar da önemlidir. Yüksek oranda tereyağı kullanılabilir ancak aşırıya kaçılması da Muhlamanın yapısını bozacaktır. Muhlama yaparken en önemli belirleyici unsur tereyağıdır.
· Süt: Tereyağı kadar sütün de taze olması önemlidir. Karadeniz Bölgesi’nde ve özellikle Rize’de her daim doğal ve taze süt tercih edilir. Taze süt ile yapılan Muhlamanın tadı daha lezzetli olmaktadır.
· Pişirme: Muhlama yapılırken sürekli karıştırmak gerekir. Malzemelerin iç içe geçmesi sağlanmalı ve kıvamın tutması ve yanmaması için sürekli karıştırılmalıdır. Karıştırırken tahta kaşık kullanmak daha doğru olacaktır.