Şu anda Karadeniz mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan balık buğulama her yöreye göre farklı yöntemler ile yapılmaktadır. Hatta yöreye bağlı olarak malzemelerin değişmesi ile de karşılaşılabilir. Rize usulü balık buğulama sacda pişirilen bir yemektir içerisinde kullanılan balık mevsime göre tercih edilir. Genellikle levrek ve çupra gibi balıklar tercih edilse de hamsi kullanılarak yapılan balık buğulama da vardır. Rize usulü balık buğulama yapmak isteyenlerin aşağıdaki tarife uygun olarak hareket etmesi tavsiye edilir.

Balık Buğulama

Balık Buğulama Kaç Dakikada Pişer?

Balık buğulama ortalama 20 dakikada hazır olmaktadır. Öncesinde 10 – 15 dakikalık bir hazırlık süreci vardır. Hazırlık süreci sebzelerin doğranmasını, balığın temizlenmesini ve diğer malzemelerin hazır hale getirilmesini içerir. Balık buğulama ortalama 20 dakika içerisinde hazırlanmaktadır.

Balık Buğulama Nerede Yapılır?

Balık buğulama yaparken kullanılan ana malzeme penceredir. Başka bir araç ile balık buğulama yapılmasıyla genellikle karşılaşılmaz fırın ya da tencere balık buğulama için daha uygundur. Çoğunlukla servis yapmadan önce kısa bir süre buharda pişirilmesi için tavadan destek alınabilir. Ancak yemeğin büyük bir kısmı için tencere kullanılır. Pişirme aracı olarak sac da kullanılabilir. Rize’de balık buğulama için çoğunlukla sac tercih edilir.

Balık Buğulama Malzemeleri Nelerdir?

Balık buğulama yemeği için kullanılan malzemeler mevsimine göre tercih edilir. Balık buğulama tarifini yer alan malzemelerin çoğu genellikle her mevsim var olan sebzelerden ve baharatlardan oluşur. Dolayısıyla bu ürünlerin taze olmasına dikkat ettikten sonra mevsimden bağımsız şekilde balık buğulama yapılabilmektedir. Balık buğulama malzemeleri arasında önemli olan ve mevsimine göre tercih edilmesi gereken tek ürün balığın kendisidir.

Rize usulü balık buğulama malzemeleri şunlardır:

·         1 adet balık

·         1 çay kaşığı karabiber

·         1 çay kaşığı tuz

·         1 defne yaprağı

·         Balık suyu 1 bardak

·         Maydanoz (istenildiği kadar)

·         1 yemek kaşığı tereyağı

·         1 tatlı kaşığı zeytinyağı

·         Domates (2 – 3 adet)

·         Sarımsak (2 – 3 diş)

·         Biber (3 – 4 adet)

Balık Buğulama

Balık Buğulama Nasıl Pişirilir?

Balık buğulama yaparken izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

Amlakit Yaylası Nerede, Nasıl Gidilir? Amlakit Yaylası Nerede, Nasıl Gidilir?

·         Biberler ince ince doğranır.

·         Tereyağında sotelenir.

·         Domatesler biberin üzerine eklenir.

·         Sarımsaklar eklenir.

·         Biber, domates ve sarımsak tereyağında sotelenmeye devam eder.

·         Hazırlık aşamasında temizlenen balıklar soteye eklenir.

·         Yemeğin her iki yanından parça parça tereyağı eklenir.

·         Baharat eklenir.

·         Tarif pişmeye devam ederken maydanoz eklenir.

·         Pişmeye yakın defne yaprağı ilave edilir.

·         Yemek piştikten sonra dinlenmeye alınır ve servis edilir.

Balık Buğulama için Hangi Balık Kullanılır?

Rize usulü balık buğulama kullanırken genellikle Karadeniz’de en çok kullanılan balık türleriyle karşılaşılır. Özellikle balıkçılığın artması ve balıkçılık imkanlarının genişlemesi sebebiyle taze balığa ulaşmak, Karadeniz bölgesinde daha kolaydır. Rize usulü balık buğulama yaparken kullanılan balıklar arasında hamsi. Kalkan balığı çipura ve levrek vardır. Bazı yerlerde dil balığı ve Mercan balığı ile balık buğulama yapılmasıyla da karşılaşılabilir.

Balık Yemeklerinin Faydaları Nelerdir?

Mevsiminde taze balıklar ile hazırlanan yemeklerin faydaları son derece yüksektir. Bu yemeklerin hem Omega 3 oranları hem de protein oranları yüksek olur. Mineral ve vitamin oranlarının da yüksek olması sebebi ile bağışıklık ve sindirim sistemlerinin iyileşmesini ve güçlenmesini sağlar. Balık yemeklerinin bir diğer faydası ise beyin ve göz sağlığını destekleyerek daha sağlıklı olunmasını sağlamasıdır.

Editör: Yüksel KARAKAN