Karadeniz usulü nefis burma tatlısı damaklarda bıraktığı lezzeti ile bilinen bir tarif. Karadeniz'in atmosferinden çıkıp tabaklarda kendisine yer bulan burma tatlısı, enfes tadı ile tanınıyor. Aroması, lezzeti ve tek diliminin dahi doyurucu olması ile mutfaklarda sık sık karşılaşılan bir tat.

Rize usulü burma tatlısı, Karadeniz mutfağının birçok noktasında görülen ve hazırlanışı yöresel olarak değişebilen bir tatlıdır. Bu tatlının en önemli özelliği malzemelerin ölçülerini doğru ayarlamaktır. Malzemelerin ölçüsü doğru ayarlandığında ve sabırla hazırlandığında burma tatlısının tadı damaklarda şölene sebep olacak.

Burma Tatlısının Püf Noktaları Neler?

Burma tatlısının püf noktalarına dikkat edildiğinde tatlının lezzeti artar. Rize usulü burma tatlısı yapmak isteyenler de önerilen püf noktalara dikkat ettikleri takdirde lezzetli bir tatlı yapacaklardır. Rize usulü burma tatlısı yaparken özen gösterilmesi gereken püf noktalar şunlardır:

·         Hamur: Hamur hazırlanırken kıvama dikkat edilmelidir. Burma tatlısının hamuru açılırken mutlaka yumuşak olmasına özen gösterilmelidir. Hamurun yumuşak ama sıkı olması gerekir. Kendini salmaması önemlidir.

·         Şerbet: Şerbetin şeker oranı ve sıcaklığı da tatlı için önemli bir etkendir. Burma tatlısının püf noktaları arasında şerbetin özellikleri de yer alır. Tatlı hazırlandıktan sonra üzerine şerbet dökülür ve bu dökülen şerbetin sıcak olmasına özen gösterilmelidir.

·         Bekleme Süresi: Hazırlanan burma tatlısı bir müddet dinlendirilmeli ve ardından şerbet dökülmelidir. Şerbet döküldükten sonra hemen tüketilmemelidir. Tatlının şerbeti emebilmesi için zaman tanınmalı.

·         Tazelik: Burma tatlısı için kullanılan her ürünün taze olmasına özen gösterilmelidir. Örneğin süsleme ya da iç harcı için ceviz kullanılacak ise mutlaka taze cevizler tercih edilmelidir. Burma tatlısından yüksek aroma ve tat almak için ürünlerin tazeliği önemlidir.

Rize Usulü Burma Tatlısı Hangi Malzemeler ile Yapılır?

Burma tatlısının farklı tarifleri vardır. Ordu, Trabzon, Rize ve geleneksel Karadeniz mutfağında karşılaşılan burma tatlısının tarifleri değişebilmektedir. Yöresel olarak malzemelerin ve ölçülerinin değiştiği burma tatlısı Rize de çoğunlukla ceviz ile yapılır. Ordu’da yapılan tarif ise genellikle fındık içermektedir. Rize usulü burma tatlısının malzemeleri şunlardır:

·         Yumurta

·         Sıvı yağ

·         Tere yağı

·         Limon

·         Su

·         Şeker

·         Ceviz (kavrulmuş ya da çekilmiş)

·         Un

·         Tuz

·         Karbonat

·         Sirke

·         Yoğurt

Malzemelerin ölçüleri kaç kişilik ve kaç tepsi Rize usulü burma tatlısı yapılacağına göre değişiklik göstermektedir.

Rize Usulü Burma Tatlısı Nasıl Hazırlanır?

Rize usulü burma tatlısının hazırlanışı emek ve sabır istemektedir. Tekniğe hakim olan kişiler kolaylıkla hamur açma sürecini tamamlayıp malzemeleri birleştirmeye başlarlar. Rize usulü burma tatlısının hazırlanışı şu aşamalardan oluşur:

·         Yumurta, sıvı yağ (zeytinyağı), sirke, su ve yoğurt tek bir kabın içerisinde birleştirilir ve karıştırılır.

·         5 malzeme karıştırıldıktan sonra içerisine yavaş ve az porsiyonlar ile un eklenir.

·         Karışım hamur kıvamını alana kadar yoğurulur.

·         Tuz eklenir.

·         Karbonat eklenir.

Liman Lokantası Nerede? Rize Liman Lokantasına Nasıl Gidilir? Liman Lokantası Nerede? Rize Liman Lokantasına Nasıl Gidilir?

·         Tereyağı eklenir.

·         Hamur dinlendirmeye alınır.

·         30 dakika ila 60 dakika arası dinlendirilen hamur yufka şeklinde açılır.

·         Küçük parçalar olarak kesilen ve yufka olarak açılan yufkaların içerisine kavrulmuş ceviz eklenir.

·         Isıtılmış fırına cevizli yufkalar sarılarak yerleştirilir.

·         Pembe rengi alana kadar fırında pişirilir.

·         Şerbet eklenir ve servis edilir.

Rize Usulü Burma Tatlısına Limon Eklenir Mi?

Rize usulü burma tatlısında şerbete limon da eklenebilmektedir. Limon suyu şerbetten alınan tadı arttıracaktır. Bu sebep ile de birçok evde bu tarif hazırlanırken limon suyu da şerbete az miktarda eklenir.

 

Editör: Yüksel KARAKAN