2024 yılı yaş çay alımlarında ikinci sürgün sona erdi. Sürgün alımları esnasında yaşananlar çok dikkat çekiciydi. 5 yıl süren çayda bahar havasını yer ile yeksan eden gelişmeleri hayretle isledik. Çayını yakanlar, dökenler, fiyata karşı çıkanlar
mitingler haklı mıydı?
Bana göre büyük vefasızlık gün gibi aşikârdı.
Çay İşletmeleri genel müdürlüğü elinden geleni yaptı. Özel sektörün bazı büyük firmaları deparlarının dolu olduğunu beyan ederek çay almadı. Fakat biliyoruz ki bazı merdiven altı diye adlandıracağımız işletmeler eliyle 13 liradan çay aldılar.
Vatandaşın biraz değil tam anlamıyla sürgüne geç başlaması, ardından da Allah ne verdiyse toplamasıyla yaşanan arz fazlasını fırsata çevirdi özel sektör.
Her durumda çay üreticisi mağdur oldu. Üreticilerin büyük çoğunluğu dal budak, yabancı madde dolu çayları hiçbir kontrole tabi olmadan mubayaa edildi.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü iki alım yerine bir veya iki personelle alımlara devam etmesi kontrolsüz bir görüntü ortaya çıkardı. Maalesef bu kötü yönetim kalitesi yerle bir etti. Yanık çayların, tamamen çürümüş çayların üretime alınması affedilmez bir tutumdu. Yıllardır kalitesine güvendiğimiz kurum itibarini kaybetti bana göre. Özel sektörün zaten kalite diye bir derdi yok.
Alımlardaki düzeni de fiyatı da Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü belirlemektedir.
Aslında temelinde üreticiyi rahatlatan randevulu alımlara son verilmesi kaosun baş sebebi oldu ikinci sürgünde. En az 25 güne yayılan randevulu alımlar uygulansa yaşanan olumsuzluklar önlenebilirdi.
Fiyatı beğenmeyenler arpaya, buğdaya ve diğer mahsullere verilen rakamlara bakmalıdır. Yüzde 69’luk fiyat azımsanmayacak bir miktardır.
Böyle bir ortamda çayı yakmak, dökmek vicdan meselesidir.
Bu şekilde davranarak hiçbir yere varamayız. Alımda kontenjan uygulaması ve titiz kontrollü alımlar (kaliteli yaş çay) mevsim anormalliklerini önlemede çok önemli bir faktördür.
Önümüzde 3. Sürgün alımları var.
Üreticilerimiz kesinlikle zamanında çayları toplamalıdırlar. Kurumun uygulayacağı kontenjana harfiyen uymalıdırlar. O zaman özel sektörde taahhütleri nedeniyle mecburi alımlar yapacaktır.
Aldığım bir duyum üçüncü sürgünde kota meselesi sorun olmayacağı yönündedir.
Bu üreticilerimize tanınan çok güzel bir uygulamadır.
Sabırlı olmalı üreticilerimiz. Her kes birkaç günde çayını teslim etmeye kalkarsa kaos kaçınılmazdır. Zamana yayalım ve mutlaka kaliteye önem verelim.
Çay bizim her şeyimizdir.
Rize’de çay olmasa yaşam da olmaz. Hayat durur.
Baki selam ve dua ile…