Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı, 'Samsun-Sarp Hızlı Tren Projesi' ile ilgili rapor hazırladı.

Bir cümlede saklı esas mana üniversitenin bulunduğu vilayete, bölgeye, ülkeye katkısıdır.

Ordu'nun sorunlarına bigane kalmayan Ordu Üniversitesi en hayatı konuda hemen bir rapor hazırlayarak ilgililerin dikkatini Samsun-Sarp Hızlı Tren Projesi'e çekti.

Karadeniz bölgesi ihtiyacını karşılayamaz hale gelen bölünmüş yola alternatif olarak düşünülen oto yolun yerine Karadeniz'e Yüksek Hızlı Tren hattı "tüm Türkiye açısından daha dengeli bir şehirleşme, yatırım dağılımı, yaşam olanakları ve sosyal adalet açısından daha dengeli bir toplum yaratacaktır." görüşlerine yer verildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı raporunda" Bu bölgede anılan illerin ortak özelliği Türkiye'de en çok iç göç veren iller olmasıdır" tespiti çok yerinden bir düşüncedir.

Ordu Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin barındırdığı nüfusun nerde ise üç katı insanını gelişmiş şehirlere göç vermiştir.

Nüfus yoğun, sanayi yoğun büyük merkezlere (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana) çok uzak olan Ordu Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinin tek kurtuluş yolu Yüksek Hızlı Trenle buluşturulmasıdır.

Raporda belirtildiği üzere bu iller arasında ulaşımı sağlayan bölünmüş yolun ihtiyacı karşılamaz hale geldiği açıktır. Ortalama hız bu yolda Türkiye ortalamalarının çok altındadır (65) km/h)

Raporda, "bir bölgenin gelişmişlik düzeyi ile o bölgedeki ulaşım ağı arasında güçlü bir ilişki vardır" tespiti de çok doğru ve yadsınamaz bir gerçekliktir.

Doğru Karadeniz'in Çay gibi, Fındık gibi ülkemizi dünya üretiminde baş köşe yerleştiren ürünlerinin avantajından yararlanamama sebebi alt yapı yatırımlarının eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Dünyada fındıkta tekelsin, çayda 5.sıradasın ama bölgeye katkıları en alt düzeyde. Sebebi ulaşım altyapı eksikliğidir.

Yolcu taşımacılığına uygun olmayan Karadeniz'e, hele Doğu Karadeniz'e tek çarenin Hızlı Tren Hattı olduğu gerçeğini artık bu ülkeyi yönetenlerin fark etmesi lazım.

Kurulan Üniversiteler, yapılan hava limanları ve limanları hızlı tren hattıyla bütün Türkiye'ye entegre edilirse bu iller gerçekten göç veren değil raporda belirtildiği üzere göç alan illerimiz arasına katılacaklardır.

Bu durum ise dengeli gelişme, dengeli pay alma ve sürdürülebilir bir kalkınma demektir.

Milyonlarca insanına bir çırpıda bu kadar muazaam bir katkı sağlayacak başka hiçbir enstrüman yoktur. Karadeniz'in kurtuluşu Hızlı Tren Hattına bağlıdır.

Doğu Karadenizli ayağını tren raylarına değdiği anda ülkesini çok güzel yarınlara hazırlayacaktır.

Doğu Karadeniz bu manda devletinden topluca ilgi ve alaka beklemektedir. Bir vilayeti düşünen hat yerine 6 vilayeti kapsayan hızlı tren hattının bir an önce hayata geçirilmesi hem bölgemize hem de ülkemize çok güzel ve muhteşem katkılar sağlayacaktır.

Aklın Yolu Samsun Sarp Hızlı Tren hattıdır.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığını hazırladığı bu rapor nedeniyle tebrik ediyor, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Artvin Çoruh üniversitesinin de bu konuda raporlarını bekliyorum. Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı akademisyenlerinin aldığı paralar analarının ak sütü gibi helaldir. Saydığım diğer üniversiteler de helal para almak istiyorlarsa dertlerimize, sorunlarımıza çareler üretsinler, projeler gerçekleştirsinler, önerilerde bulunsunlar. Özellikle de Samsun Sarp Hızlı Tren Hattı için görüşlerini açıklamalarını bekliyorum. Ki, o zaman aldıkları paralar helal olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla...